Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Higijena

Zanimljivo istraživanje o navikama u Hrvatskoj: Kada izgubila bitku s tuš - kabinom

Foto: PEXELS.COM
Foto: PEXELS.COM
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 9:21 2019-07-08T09:21:19+02:00

Više od 90 % hrvatskih građana tušira se svakodnevno ili nekoliko puta tjedno, a 84% njih kupa se i u kadi. Dvije trećine građana (66,3%) tušira se svakodnevno, 26,9% nekoliko puta tjedno, 5,9% samo jednom tjedno, a 1% tek jednom mjesečno

Kakve su navike hrvatskih građana kada je riječ o njezi tijela? Koliko se često tuširaju, a koliko često kupaju te koje proizvode za njegu koriste? Više od 90 % hrvatskih građana tušira se svakodnevno ili nekoliko puta tjedno, a tek nešto manjih 84% njih kupa se i u kadi. Doduše, više od polovice onih koji se kupaju u kadi to čine jako rijetko pa se čini da je tuš-kabina ipak bolji odgovor na ubrzani tempo života. Dvije trećine građana (66,3%) ističe da se tuširaju svakodnevno, dok jedna četvrtina ispitanika (26,9%) navodi da se tušira nekoliko puta tjedno. S druge strane, manje pažnje higijeni tijela iskazuje oko 7% ispitanih, pri čemu se njih 5,9% tušira samo jednom tjedno, a 1% tek jednom mjesečno.

Pokazali su to rezultati istraživanja koje su tijekom travnja ove godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Gel za tuširanje

Zanimljivo istraživanje osobito je aktualno u ovim vrelim danima koji nas prate zadnjih tjedana. Istraživanje tako pokazuje da se u kadi kupa gotovo 84% građana, manje ili više učestalo. Samo 9% ispitanih navodi da si kupanje u kadi priušti svakodnevno, odnosno nekoliko puta tjedno. Da to učini jednom tjedno, kaže 12,4% ispitanika, a nekoliko puta mjesečno u kadu se »bućne« njih 8,1%.

Ipak, čini se da kada gubi bitku od tuš-kabine jer se najveći broj ispitanika u kadi kupa vrlo rijetko: 11,7% to čini nekoliko puta godišnje, a 33,7% čak i rjeđe od toga. Ukupno 16,1% ispitanika kaže da se uopće ne kupa u kadi.
Prilikom pranja tijela 91,3% sudionika koristi gel za tuširanje. Nešto manje njih koristi šampon (77,9%), a značajno manji udio koristi regenerator za kosu (35,5%).

NEPOPULARNA KADA

Najveći broj ispitanika u kadi se kupa vrlo rijetko: 11,7% to čini nekoliko puta godišnje, a 33,7% čak i rjeđe od toga. Ukupno 16,1% ispitanika kaže da se uopće ne kupa u kadi

Omiljeni dezodoransi

Što se tiče ostalih preparata, više od jedne četvrtine koristi sapun (28,4%), a slijede ga gel za pranje lica (15,3%), krema za tuširanje (11,8%) i ulje za tuširanje (8,7%). Ukupno 2,6% ispitanika navodi da koristi preparate koji ne pripadaju niti jednoj od ovih kategorija.
Građani su u anketi upitani i koriste li dezodoranse za tijelo, a apsolutna većina njih, 90,7%, na to pitanje odgovara potvrdno, dok preostalih 9,3% ispitanika ne koristi ove proizvode.

Najpopularniji su dezodoransi u spreju koje koristi 64,4% sudionika istraživanja. Relativno sličnu razinu popularnosti imaju dezodoransi u spreju (37,7%) i dezodoransi u sticku (32,9%), dok značajno manji broj ispitanika koristi dezodoranse u obliku kreme (4,5%).
U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.