Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Održavanje sobnog bilja

Zalijevanje tijekom godišnjeg odmora nije problem ako znate kako

Autor: ,
Objavljeno: 27. kolovoz 2017. u 15:13 2017-08-27T15:13:24+02:00

Uzmemo »stijenj« za petrolejsku lampu ili neku vrpcu od sličnog materijala. Jedan kraj štapićem uguramo koliko je moguće dublje u lonac, a drugi kraj pustimo da se moči u vodi. Kad biljci počne nedostajati vode, ona će se napajati preko »stinja« i tako ćemo održati biljke na životu

 Nema sobnih biljaka, čak ni onih najotpornijih, koje bi petnaest ili više dana izdržale bez vode u polumračnoj prostoriji. Prije nego krenemo na godišnji odmor stoga se moramo dobro pobrinuti o našim sobnim biljkama.

Ako imamo nekakvu posebnu egzotičnu ili visoko vrijednu rijetku biljku ili više njih, tada je poželjno takve biljke dati na čuvanje u vrtlariju koja se time bavi.

Drugi način čuvanja je mnogo jednostavniji i jeftiniji. Nažalost to nam i ne garantira sigurnost da će naše sobne biljke po povratku biti onakve kakve su bile pri odlasku, ali će one ipak preživjeti.

Ako smo odlučili da naše lončanice ostavimo do povratka s godišnjeg odmora u kući, tada je poželjno sve biljke skupiti na zračno i svjetlo mjesto bez direktnog izlaganja biljaka suncu.

Najbolje je ako je to kupaonica s velikim prozorom ili neki drugi odgovarajući prostor. Za smještaj biljaka možemo koristiti kadu a ako ne, onda koristimo neke veće plastične posude. Najbolje je na dno posude postaviti nosače tako da se lonci s biljkama ne moče u vodi, jer bi mogao trunuti korijen.

Posudu napunimo vodom, a na podloške postavimo cvjetne lonce. Prije nego ih tako složimo dobro ih zalijemo ili natopimo potapanjem u vodu, a potom ocijedimo. Kad smo to obavili uzmemo »stijenj« za petrolejsku lampu ili neku vrpcu od sličnog materijala. Jedan kraj štapićem uguramo koliko je moguće dublje u lonac, a drugi kraj pustimo da se moči u vodi.

Kad biljci počne nedostajati vode, ona će se napajati preko »stinja« i tako ćemo održati biljke na životu.

Drugi način je u istu takvu posudu složiti lončanice, a prostor oko lonaca s biljkama napuniti mahovinom ili tresetom koje dobro namočimo, jednako kao i lončanice.

Vrijedna vrtlarska literatura

 Naši dugogodišnji suradnici, agronomi iz Primorsko– goranske županije, Mirta Blažević i Željko Peran, izdali su svoju prvu knjigu posebno namijenjenu za Primorje, Gorski kotar i otoke, ali se jednako tako može koristiti i na kontinentu. Savjeti iz ove knjige odličan su vodič kroz sezone za sve vrtlare amatere, ali i za one znatno stručnije.

Možemo za to koristiti i perlit ili agrogel. Ovakav način je lako izvediv naravno ako nemamo puno lončanica, jer u tom slučaju nam treba i mnogo posuda i supstrata za održavanje vlage.

Treći način održavanja vlage u cvjetnim loncima je taj da u namočeni lonac zabodemo obično plastičnu bocu od dvije litre. Dno boce okrenuto prema gore odrežemo  tako da voda može lagano kapati u zemlju u loncu kroz malu rupicu koju napravimo na čepu.

Poželjno je prije postave kontrolirati brzinu kapanja vode, jer bi ta voda trebala dostajati do povratka s godišnjeg odmora. U ovo doba godine sukulenti i kaktusi traže također nešto veće količine vlage u tlu te s njima postupamo isto kao i s ostalim sobnim biljem.

Na ovakve načine održat ćemo biljke na životu te možemo slobodno otputovati na godišnji odmor bez straha da će se lončanice do  povratka s godišnjeg odmora osušiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka