Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 19° 23° 12
25. lipnja 2018.
Međunarodna izložba

foto Vikend u Opatiji u znaku kamelija

Instalacija sačinjena od kamelija / Snimio Marin Aničić
Instalacija sačinjena od kamelija / Snimio Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2017. u 18:22 2017-04-06T18:22:00+02:00

Izložba u UP Jurja Šporera otvara se u petak, u nedjelju će se proglasiti najljepše kamelije, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan

OPATIJA Deveto izdanje Međunarodne izložbe kamelija, jednog od simbola Opatije, održat će se od 7. do 9. travnja u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Izložba će okupiti brojne izlagače, a sve će započeti sutra, u petak, 7. travnja u 18 sati, kada će se upriličiti svečano otvorenje izložbe koja će posjetiteljima ponuditi fotografije cvjetova i grmova kamelija, »žive« cvjetove koje će ocjenjivati posjetitelji, a svoje će radove predstaviti i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Otvaranje će glazbeno obogatiti učenici Glazbene škole »Mirković« iz Opatije dok će organizatori posjetiteljima ponuditi čaj Camelia sinesis donatora Kuće zelenog čaja iz Zagreba. Izložba će biti otvorena u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, ulaz je besplatan, a tijekom izložbe posjetitelji će moći kupiti sadnice kamelija od uzgajivača iz Udruge ljubitelja kamelija, kao i suvenire na temu kamelija. U subotu, 8. travnja, na izložbi će biti izloženi cvjetovi kamelija prijatelja opatijske Udruge ljubitelja kamelija i to iz gradova smještenih oko jezera Lago Maggiore u Italiji.

U 10 sati, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer održat će se susret donatora kamelija koje čine oko 90 posjetitelja iz Italije i Švicarske, članova udruga ljubitelja kamelija iz Verbanije i Lokarna - gradova oko jezera Lago Maggiore, kao i 20 ljubitelja kamelija iz Crne Gore. Ispred Glazbenog paviljona u parku Angiolina, s početkom u 11 sati, održat će se susret ovogodišnjih donatora kamelija kao i sadnja doniranih kamelija uz ceremoniju upisa u Zlatnu knjigu.

Tom će se prigodom upriličiti i otkrivanje poučne ploče o prvoj opatijskoj kameliji »Rubra simplex« koju Udruga posvećuje Opatiji i njenom simbolu - kameliji. Večernji je termin rezerviran za koncert studenata Muzičke akademije Zagreb - Područnog odsjeka Rijeka te klape »Kamelija«, a koji će se održati u 20 sati u Zlatnoj dvorani hotela Imperial uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

Posljednjeg dana izložbe, u nedjelju, u Paviljonu Juraj Šporer, s početkom u 12.30 sati, održat će se harmonikaški nastup dr. Mihalja Ivkovića, a svečanost proglašenja najljepše kamelije (biljke i cvijeta) po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda te prema glasovima posjetitelja, kao i proglašenje najljepše slike kamelija učenika OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije održat će se u paviljonu s početkom u 18 sati, čime će biti zaključeno deveto izdanje manifestacije u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka