Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
24. ožujka 2019.
Mašta i svašta

foto VIŠE OD ZABAVE Hrvatski brend drvenih didaktičkih igračaka Brick by Brick iz Ivanić Grada osvaja Europu

VIŠE OD ZABAVE Hrvatski brend drvenih didaktičkih igračaka Brick by Brick iz Ivanić Grada osvaja Europu
VIŠE OD ZABAVE Hrvatski brend drvenih didaktičkih igračaka Brick by Brick iz Ivanić Grada osvaja Europu
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2018. u 20:01 2018-03-16T20:01:00+01:00

BbyB setovi za izradu drvenih modela kuća i drugih građevina sastoje se isključivo od prirodnih materijala, drva johe i topole, ljepila za drvo na bazi vode i detaljnog uputstva za “zidanje“

bbyb (8)

Vješte ruke i stres na radnom mjestu odveli su prije sedam godina Jadranka Pongraca u svijet drvenih igračaka. Ciglica po ciglica i nastao je hrvatski brend didaktičkih igračaka Brick by Brick (BbyB) kojeg vole i djeca i roditelji.

Brick by Brick igračke sastoje se od različitih modela koji se slažu u građevine (kuće, željezničke kolodvore, kule, vatrogasne i benzinske postaje…), a cilj je da djeca uživajući u igri razvijaju maštu i osjećaj za prostor, vježbaju svoje psihomotoričke sposobnosti i uče iz vlastitih praktičnih iskustava.

Budući da je riječ o zdravstveno sigurnom i psihomotorički poticajnom proizvodu pristojnih cijena, BbyB se danas prodaje u više od 60 trgovina u Hrvatskoj i EU. Maloprodajna preporučena cijena modela je od 80 do 130 kuna, a zanimljivo je da se drvene ciglice mogu kupiti i u rinfuzi po dvjestotinjak kuna.

Kuće i druge građevine

- Nakon sedam godina rada mogu se pohvaliti da je BbyB prisutan u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u velikim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka već je dostupan i djeci u manjim gradovima kao što su Ogulin, Sinj, Imotski, Vinkovci, Vukovar… Naše “ciglice” prodaju se u 48 trgovina, između ostalog u knjižarama Školske knjige, VBZ-u, Znanju, na još nekoliko prodajnih mjesta u Hrvatskoj te na još dvadesetak u Italiji, u Milanu i okolici, kaže Jadranko. 

Augustov hram u Essenu

Za potrebe nastupa na prošlogodišnjem međunarodnom sajmu društvenih igara i igračaka Spiele u Essenu u Njemačkoj, Jadranko je u svojoj radionici u Ivanić Gradu od ciglica johe i topole izradio i izgradio maketu Augustova hrama. Impresivna pulska građevina u Brick by Brick izdanju, napravljena isključivo od prirodnih materijala, nije ostala nezamijećena na sajmu Spiele, koji je tijekom održavanja u listopadu okupio više od tisuću izlagača i 170 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.
- Iako su na sajmu nastupili poznati svjetski brendovi, naš štand je uspio privući europske distributere igračaka pa nam sad predstoje pregovori i dogovori sa Španjolcima i Francuzima, a zainteresirali su se i Izraelci te Amerikanci, ali oni su skloniji on-line kupovini tako da nam je webshop sljedeći poslovni potez, kaže Jadranko Pongrac, tvorac brenda Brick by Brick, koji je prije sedam godina iz hobija prerastao u uspješan poslovni projekt.

BbyB setovi za izradu drvenih modela kuća i drugih građevina sastoje se isključivo od prirodnih materijala, drva johe i topole, ljepila za drvo na bazi vode i detaljnog uputstva za “zidanje“. Slažući konstrukciju, mali graditelji moraju dobro razmisliti o svakom sljedećem koraku, što ih u konačnici dovodi do spoznaje da u stvarnom svijetu ne postoji funkcija “undo“, na kakvu smo navikli u površnom, virtualnom svijetu, u kojem i odrasli i djeca danas provode sve više vremena.

Uz drvenu “građu” djeci su na raspolaganju i dodatni proizvodi u obliku ljudi, životinja, vitezova, prometnih znakova, vozila, drveća…

Mali graditelji

Igranje Brick by Brick modelima sastoji se od nekoliko faza: konstruiranje modela, bojanje i oslikavanje (vodene boje, tempere, akril), stvaranje stvarnih situacija u prostoru, prepoznavanje prometnih znakova i upoznavanje s prometnim pravilima. Marljivo slažući modele građevina mališani stvaraju svoj vlastiti svijet – kuće postaju naselja, naselja prerastaju u gradove... Brick by Brick zaokuplja kvalitetnom igrom i zabavom koja ne staje sa završenim modelom – tu sve tek počinje.

BbyB pruža djeci mogućnost da uživaju stvarajući vlastitu igru. Samo jedna kutija drvenih ciglica otvara im svijet arhitekata, građevinara, statičara, voditelja projekta, krovopokrivača, prometnih stručnjaka i raznih drugih poslova povezanih s izgradnjom i uređenjem kuća, ali i prometnom infrastrukturom čitavih naselja.

Jednom kad igra započne samo o dječjoj mašti ovisi u kojem će se pravcu razvijati, a odraslima se pak pruža prilika za sudjelovanje u nezaboravnim trenucima provedenima s malim graditeljima.

Zanimljivo je istaknuti kako Pongrac svake godine na Festivalu igračaka u Ivanić Gradu - čiji je inicijator - okuplja 20-tak hrvatskih proizvođača igračaka. Tijekom dva dana, Festival posjeti oko deset tisuća građana, a zahvaljujući ovoj manifestaciji u Ivaniću su se rodile i druge inicijative vezane uz igračke. Recimo, Burza igračaka u organizaciji gradskog komunalnog poduzeća Ivakop koja djeci omogućuje razmjenu igračaka. Zahvaljujući svemu tome Ivanić je sve više turistički prepoznat kao “grad igračaka”.  

bbyb (7)

bbyb (4)

bbyb (5)

 

bbyb (9)

bbyb (2)

bbyb (1)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown