Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Stvaraonica

Uradi sam: Kako zid pretvoriti u školsku ploču

Zid po kojem se može i šarati
Zid po kojem se može i šarati
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2015. u 8:01 2015-02-21T08:01:00+01:00

S ovim bojama konačno možete svom djetetu osigurati kreativni kutak u kojem može bez straha crtati po zidu ili ukrasiti druge površine svog doma, od onih na kojima želite ispisivati poruke, popise što treba kupiti, recepte, možda napraviti polja nalik onima u planeru ili kalendaru u koja ćete moći zapisivati dnevne obaveze

U hobby & art trgovinama mogu se kupiti boje s kojima se postiže imitacija školske ploče, a koje se mogu upotrijebiti na raznim podlogama kao što su drvo, MDF, karton, platno, keramika, stiropor...

Boje su na vodenoj bazi i pokrivne su, a za dobre rezultate preporučuje se nanijeti dva ili više slojeva i to na način da se novi sloj nanosi u suprotnom smjeru od prethodnog i to tek nakon što se prijašnji sloj potpuno osušio. Nakon otprilike dvadeset i četiri sata po obojanoj se površini može pisati kredom, a napisano se, naravno, može obrisati spužvom. 

    S ovim bojama konačno možete svom djetetu osigurati kreativni kutak u kojem može bez straha crtati po zidu ili ukrasiti druge površine svog doma, od onih na kojima želite ispisivati poruke, popise što treba kupiti, recepte, možda napraviti polja nalik onima u planeru ili kalendaru u koja ćete moći zapisivati dnevne obaveze.

Ideja ima bezbroj, neki su šaljivci i svoje hladnjake obojali, a na njima napisali »danas nema dijete«.

Jedna od praktičnih primjena je umjesto da imena gostiju pišete flomasterima po plastičnim čašama, da na šalicama obojate manje površine na koje ćete u takvim prigodama upisivati imena kredom.

Uz pomoć ove vrste boje mogu se obojati i ladice pa na njima zabilježiti što se u unutra nalazi.
    Vaša »školska ploča« može biti roza, plava, bordo, siva, zelena, smeđa ili crna, a za pakiranje od 100 mililitara treba izdvojiti oko 23 kune.

Postupak je jednostavan. Površina koju ste odlučili prebojati, bez obzira da li se radi o dijelu zida, namještaju ili nečem trećem, mora biti čista i bez prašine.

Rubove preko kojih ne želite nanijeti boju za imitaciju školske ploče prelijepite krep trakom.

Ako ste odlučili prekriti veću površinu, rubove prođite kistom, a za ostatak površine koristite valjak za nanošenje boje.

Neka se prvi sloj suši najmanje četiri sata.

Potrebno vrijeme ovisi o vrsti proizvoda, pa upute provjerite na deklaraciji. Preporučuje se nanijeti barem dva sloja nakon čega bi se, kažu neki, još bar tri dana trebalo suzdržati od pisanja kredom po novonastaloj ploči.
Neki od proizvođača ove vrste boje čak savjetuju cijelu površinu ploče prekriti kredom te je obrisati prije upotrebe.

Kakogod, želimo da uživate u pisanju, šaranju i brisanju, baš kao što smo i mi. Obojali smo jedan kuhinjski element koji će sada služiti ukućanima za ispisivanje poruka ili bilježenje potrepština koje valja nabaviti kad se sljedeći put bude išlo u kupnju.

IMG_1217

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka