Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 17° 21° 1
21. travnja 2018.
Adem Felić zaljubljenik u biljke

foto Umirovljenik na Drenovi uzgojio bundevu od 150 kilograma: Tako raste zato što bdijem nad njom

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
RI259SJ42
RI259SJ42
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2015. u 15:10 2015-09-26T15:10:51+02:00

Njegova bundeva koju su izmjerili tako što su je trojica prijatelja dignula, pa četvrti podmetnuo vagu, samo je jedna od mnogih kapitalaca 

Na Kvarneru bundeve ne uspijevaju, opća je konstatacija stručnjaka za agronomiju, biologa, pa i uzgajivača amatera. No, kako izuzetak potvrđuje pravilo, tako i bundeve kod Adema Felića s Drenove uspijevaju kao krastavci iz vode, gljive poslije kiše ili već što god vrtlari entuzijasti izmislili.

Adem je najprije zaljubljenik u biljke, što veće, to bolje, a što će biti veće od bundeve teške 150 kg? Za nju je u svom minijaturnom vrtu od svega 100 četvornih metara, u kojem, kako sam tvrdi, raste biljaka za barem 250 četvornih metara, u što smo se i sami uvjerili, napravio skelu te je produžavao kako je bundeva rasla. Pod nju je podmetnuo meke materijale, kako bi joj bilo ugodnije, stiropor iznad dasaka. Sjeme je američko, zemlja je »tanka«, a bundeva raste »zato što ja bdijem nad njom«, reći će Adem, koji pomno bdije i nad svim ostalim biljkama, gnojeći svaku gnojivom koje je baš za nju određeno.

Ova bundeva nije jedina neobičnost u Ademovom vrtu, jer za naše klimatsko područje nije karakteristična ni dinja, a kod njega redovito rađa. Nismo je uspjeli snimiti, jer je od težine veće od 3 kg otpala, ali nove se već debljaju i spremaju za berbu.

– Ja bih za biljke ne znam što dao, volio sam ih od djetinjstva i ne razumijem kako se netko može oraspoložiti samo uz čašicu, kada biljke nude mnogo više. U našim TV emisijama bez boca nema ništa, kaže Adem. Bundevama daje što im treba, dodaje, zato su tako zahvalne. A treba im gnojivo svakih 10 dana, kako stajsko, tako i umjetno.

Adem je i zdenac sam napravio, roštilj i kamin, kamenom obložio sve vrtne stazice, jer »kod mene se nitko u vrtu neće uprljati«. Dalije su pak, njegova najveća ljubav, a jedna ima promjer cvijeta čak 25 cm. Na škrtoj zemlji, priroda ipak ne škrtari. Kako to protumačiti nego kao ljubav, odnosno princip tipa što daješ, to i primaš.

A biljke ovog 72-godišnjeg strastvenog vrtlara, nekadašnjeg poslovođe u riječkoj luci, potvrđuju koliko je razumijevanje prirodnih zakona bitno za razumijevanje života općenito. Njegova bundeva od 150 kg, koju su izmjerili tako što su je trojica prijatelja dignula, pa četvrti podmetnuo vagu, samo je jedna od mnogih kapitalaca koje rastu u njegovom vrtu na Drenovskom putu, mjestu za koje mnogi govore da je previše izloženo buri i nedovoljno dobro za održavanje lijepih vrtova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova