Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
24. travnja 2019.
Zdravlje u prirodi

TRATINČICA Sunčeva nevjesta veličanstvene ljekovitosti

Simbol je predanosti, ljubavne vjernosti i skromnosti
Simbol je predanosti, ljubavne vjernosti i skromnosti
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2018. u 7:24 2018-04-04T07:24:15+02:00

Tratinčica je još poznata i pod nazivom „sunčeva nevjesta“ zbog svog oblika cvijeta koji podsjeća na sunce, latice se otvaraju čim ih sunce obasja, a zatvaraju čim sunce zađe

Jedna od najrasprostranjenijih trajnih livadnih biljaka je tratinčica (Bellis perennis L.), poznata i po nazivima: krasuljak, trajni krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka, krsnica, drnica, prstenjak, behar i drugi.

Raste posvuda, po livadama, parkovima, tratinama i pašnjacima, sve do 1800 metara nadmorske visine. Listići su joj složeni u prizemnu rozetu, ovalni su, slabo ili nejasno nazubljenog ruba.

Cvjetne glavice su u sredini žute, a na rubovima bijele ili ružičastocrvene boje. Te lijepe cvjetiće, kao i zelene listiće, možemo brati cijelu godinu, čak i u vrijeme blagih zima. No upravo početkom proljeća ovom malenom ljupkom cvijetu počinje sezona. Zanimljivo je da unatoč tome koliko je malen – njegova je ljekovitost veličanstvena.

Cvijet nevinosti

Tratinčica je biljka planeta Marsa. U narodu je zovu "sunčeva nevjesta" jer joj se cvjetovi okreću prema suncu od istoka prema zapadu kao suncokretu. U nordijskoj je mitologiji posvećena Ostari, božici proljeća, a po kršćanskoj predaji, njeni su cvjetovi nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u bijegu za Egipat.

Simbol je predanosti, ljubavne vjernosti i skromnosti. Romanska legenda kaže da je Nimfa Belides koja je plesala s drugim nimfama na rubu šume uhvatila pogled Vertumnusa koji je bio bog voćnjaka. Pogled mu je odavao požudu i želju koju je ona htjela izbjeći pa se pretvorila u mali bijeli cvijet.

Zato se i kaže da označava nevinost. Cvijet je posebno bio zastupljen u Viktorijansko doba kada je mladić koji je htio zaprositi djevojku prvo joj darivao tratinčice. Neki od običaja su i danas prilično rašireni, posebno kada djevojke kidaju latice i proriču vole li ih voljene osobe. Ako nekomu poklanjate tratinčicu upozoravate ga da ne vjeruju previše u trajnost nečije opčinjenosti te da ne vjeruje u previše u slatkorječiva obećanja zaljubljenog udvarača/udvaračice te prenosite svoju nježnost i pažnju.

Najpoznatija je kao ukrasna biljka, no u narodnoj medicini se koristi kao djelotvorno ljekovito sredstvo kod upale jetre, žučnog mjehura i žučnog kanala, za zarastanje rana, ublažava grčeve i bolove i za čišćenje krvi. Također, poznato je i kako se u 18. stoljeću smatralo da konzumacije ove biljke uzrokuje pobačaj.

Lijek dostupan svima

Mladi listovi prizemne rozete mogu se jesti sirovi ili prokuhani gotovo preko cijele godine. Mnogi smatraju salatu od tratinčice jednako ukusnom i zdravom kao i onu od matovilca, no  naglašavaju da za jelo treba brati samo posve mlado i nježno lišće.

Salata je ukusnija ako se ostavi da začinjena odstoji barem jedan sat. Dobra je pomiješana sa salatom od krumpira ili od različitog divljeg povrća. Kao posebno zdravo jelo preporučuju se usitnjeni listovi izmiješani sa svježim sirom.

Takva je smjesa sastavni dio proljetnih kura za čišćenje krvi. Listovi tratinčice jedu se i u obliku miješanih variva, ili se stavljaju u juhu. U mladim listovima ima 20 do 40 mg% vitamina C i oko 4 mg% karotina.

Beru se još tvrdi i zeleni pupoljci, mariniraju se i upotrebljavaju kao začin umjesto kapara. Otvoreni cvjetovi tratinčice također su jestivi i mogu sirovi poslužiti u kulinarstvu za dekoriranje različitih jela.

Biljka posjeduje i neke ljekovite i djelatne sastojke, pa ju pučki liječnici koriste za pripremu ljekovitih pripravaka koji pomažu pri različitim zdravstvenim tegobama. Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega.

Pomaže kod neuredne menstruacije, ublažava bolove i grčeve, reumu i artritis. Kod unutrašnjeg krvarenja kombinira se s orahovim lišćem. I naučnici su potvrdili da je tratinčica vrijedan prirodni lijek, te su je preporučili u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojke.

Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, a najviše onih za uklanjanje pjegica i hiperpigmentacije. U specijaliziranim trgovinama može se kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice te kozmetika na bazi ovog ljupkog cvijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja