Snimio Marko GRACIN
Nakon što pripremite tlo, sastavite popis sorti koje biste voljeli imati u svom vrtu. Veliki izbor sjemenskih vrećica naći ćete u SjemenarniRi, u Zagrebačkoj 18, nedaleko tržnice. Riječ je o domaćoj firmi koja na istoj lokaciji posluje od 1991.
Vrt se zimi odmara, a u proljeće počinju pripreme i radovi koji se tijekom vegetacije intenziviraju. Za bilo kakvu sjetvu ili sadnju potrebno je prvo kvalitetno pripremiti tlo jer o samoj kvaliteti tla ovisi i uspjeh vašeg vrta. Ako ne proizvodite vlastiti kompost vrlo kvalitetna prirodna, umjetna gnojiva te kompost možete pronaći u SjemenarniRi u Zagrebačkoj 18, nedaleko riječke tržnice. Riječ je o domaćoj firmi koja na istoj lokaciji posluje od 1991.
Organska gnojiva kao npr. Organo, Kokosol i Agrosol od Cvetala djeluju do šest mjeseci u tlu, a značajno povećavaju količinu samog humusa te potiču mikrobiološku aktivnost tla. U našoj ponudi možete pronaći različita pakiranja prirodnih i umjetnih gnojiva ovisno o potrebama svakog kupca.
Nakon pripreme tla sastavite popis povrća, voća i cvijeća koje biste voljeli imati u svom vrtu. Veliki izbor sjemenskih vrećica (standard i bio sjeme), graškova, grahova, cvijeća i trava možete pronaći u našem asortimanu. Široka ponuda i povoljne cijene renomiranog proizvođača olakšavaju vam uspjeh u uzgoju.
Sjemenarna Ri
Zagrebačka 18, Rijeka
tel. 051/334-685
Webshop: Sjemenarna-ri.hr
Prilikom planiranja sjetve vrlo je važno držati se plodoreda kao jedne od najvažnijih mjera u poljoprivredi. Odabirući dobre susjede omogućujemo maksimalno iskorištavanje hranjivih sastojaka iz tla i smanjujemo gomilanje štetnika, bolesti i korova pa je automatski i kasnije održavanje vrta puno lakše.
Jedna od odličnih kombinacija je mrkva – luk. Mrkva svojim mirisom tjera lukovu, a luk svojim mrkvinu muhu. Kao rubnu kulturu dobro je posijati rotkvicu ili salatu. Loše susjede treba izbjegavati, pogotovo biljke iz istih porodica zbog toga što trebaju ista hranjiva i uglavnom ih napadaju iste bolesti i štetnici. Neki od loših susjeda su: rajčica – grašak, grah – luk i salata – peršin.