Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Dizajn

foto SAN SVAKOG INTROVERTA Dizajnerski kolektiv Numen/ForUse oduševio serijom naslonjača Trifidae

Foto Domagoj KUNIĆ & Numen/ForUse
Foto Domagoj KUNIĆ & Numen/ForUse
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2017. u 7:13 2017-05-17T07:13:00+02:00

Središnji dio fotelja ‘obgrljuje’ lumbalni dio leđa te istovremeno služi kao naslonjač za ruke

Foto Domagoj KUNIĆ & Numen/ForUse

Kao i uvijek - jednostavnost, funkcionalnost i estetika, kriteriji su kojima teži hrvatski brend ojastučenog namještaja Prostoria, a koje ispunjava i nova linija naslonjača Trifidae, predstavljena na ovogodišnjem Salone del Mobile održanom u Milanu.

Proizvodnja fotelja početi će tek na jesen, još ih nije moguće naručiti, a godinama (čak četiri, „za dobre stvari treba vremena“) ih je osmišljavao slavni Numen/ForUse, hrvatskoaustrijski dizajnerski kolektiv koji djeluje na području scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti. Osim za Kvadru, sadašnju Prostoriju, dizajnirali su namještaj za Cappellini, ClassiCon, Desalto, Interlubke, Magis, MDF Italia, Moroso i Zanottu.

Zavaljeni u cvijet

Trifidæ je serija namještaja koju, zasad, čine četiri različita naslonjača, a to su manja fotelja, fotelja s visokim naslonom, lounge fotelja (sa širokim visokim naslonom) te lounge fotelja s tabureom. Fotelje se sastoje od tri dijela i karakterizira ih forma s više kuteva s fokusom na središnji dio koji ‘obgrljuje’ lumbalni dio leđa korisnika te istovremeno služi kao naslonjač za ruke, pri čemu djeluju poput otvorenih i zatvorenih latica cvijeta.

Mala fotelja se razlikuje u veličini i obliku od ostale dvije, a visoka i lounge fotelja imaju istu osnovu, no ipak su različite. Primjena naslona daje dojam introvertiranosti, štiteći korisnika od okoline dok sjedi u visokoj fotelji, a uporaba visokog naslona kod druge fotelje primjenjivija je za otvorenije, manje suzdržano, društvenije korištenje naslonjača.

Jonke, Katzler, Radeljković

Fotelje napravljene od tri dijela, specifičnih trokutastih oblika, predstavljene su u tri različite boje, čime je naglašena trodijelna konstrukcija, dok ona crna, jednobojna varijanta djeluje ozbiljnije. 

„Vodi nas strast za kreiranjem kvalitetnog ojastučenog namještaja koji obogaćuju vaš svakodnevni život. Iz tog razloga forma naših proizvoda prati njihovu funkciju, a estetiku smatramo osnovnom ljudskom potrebom. U tom procesu nismo zaboravili ni na razumne cijene kako bi naši proizvodi bili dostupni što većem broju ljudi“, riječi su kojima Prostoria opisuje svoju viziju.

Riječi kojima su se nakon predstavljanja u inozemstvu najčešće opisivali Numen/ForUse naslonjači su „remek-djelo suvremenog dizajna“. Sven Jonke, Christoph Katzler i Nikola Radeljković, bravo još jednom.

Introvert

Po Urbanom rječniku introvert je suprotno od ekstrovert, osoba koja obnavlja energiju provodeći vrijeme sama. Često borave u svom domu, knjižnicama, mirnijim parkovima za koje ne zna mnogo ljudi i drugim zabačenijim mjestima na kojima mogu razmišljati i biti sami. 
Suprotno uvriježenom mišljenju, nisu svi introverti sramežljivi. Ima onih koji se izvrsno snalaze u društvu i vole razgovarati s prijateljima, samo što nakon toga imaju potrebu neko vrijeme biti sami kako bi „napunili baterije“. Riječ introvert neopravdano ima negativnu konotaciju jer su takve osobe u društvu kojeg pretežito čine ekstroverti jednostavno neshvaćene.

Ekstrovert: Joj, tako si sramežljiv, trebao bi više izlaziti. 
Introvert: Ali to je tako iscrpljujuće. Nemam problem s izlascima, samo ponekad želim ostati kući i čitati. 
Jesse je introvert. Ne smeta mu ako u petak navečer ostane kod kuće.

Foto Domagoj KUNIĆ & Numen/ForUse

Foto Domagoj KUNIĆ & Numen/ForUse

Foto Domagoj KUNIĆ & Numen/ForUse

SetWidth1024-Screen-Shot-2017-04-02-at-21.57.34

SetWidth1024-IMG3

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka