Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
21. veljače 2020.
Biljana Shabby

foto Osnivačica Kreativne udruge Shabby Chic: Neobični stilski namještaj me veseli jer ima svoju priču

Biljana Pantelić Adžaga
Biljana Pantelić Adžaga
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2017. u 14:06 2017-10-15T14:06:00+02:00

Starim komadima namještaja pružamo još jednu šansu, a u isto vrijeme oni naš dom čine posebnim. Ako je namještaj iz obiteljskog nasljeđa, onda je njegovo preuređenje neprocjenjivo jer nas podsjeća na drage ljude, koji više nisu s nama

0000000kudruga (3)

Jesenski ciklus radionica Kreativne udruge Shabby chic počeo je prošli tjedan na adresi Stube Alberta Anđelovića 5c izradom shabby shic ladica.

Bilo da vas zanima bojanje i oslikavanje namještaja u shabby shic stilu pomoću raznih tehnika i medija, vintage, decoupage, crackle, patiniranje, 3D šablone i općenito preuređivanje starog ili uljepšavanje novog namještaja na ovakvim trosatnim radionicama naučit ćete poneki novi trik, dobiti inspiraciju za svoje buduće projekte i makeovere, kao i kako ih možete sami napraviti i biti ponosni rukama svojih djelom.

Ponijeti ne trebate ništa od pribora i alata, a kući ćete se vratiti sa svojim radom. Prijave su, zbog ograničenog broja mjesta, obavezne, a primaju se mailom na biljana-59@hotmail.com.

- Zainteresiranost je velika, mnogi žele naučiti kako sami obojati i urediti svoj komad namještaja u stanu ili vikendici. Radionica je mjesto gdje budu kreativni i originalni, nauče tehnike, kako raditi samostalno, a poslije svi odlaze sa smješkom, kaže osnivačica udruge, blogerica Biljana Pantelić Adžaga, koja ujedno i vodi radionice.

- Kreativnost je konstanta u mom životu, prati me još iz djetinjstva i prvih ručnih radova, koje su me učile moja mama i majka kao što su štrikanje, tapiserije, vez, šling, gobleni. U zreloj dobi, sam počela ostvarivati staru neispunjenu želju, slikanje. Učila sam kod akademske slikarice Line Bussov, bilo je neprocjenjivo.

Prije skoro četiri godine osnovala sam kreativnu udrugu, gdje održavam radionice bojanja i redizajna namještaja u Rijeci, prisjeća se Pantelić Adžaga, blogerica rođena u Vukovaru, a koja sada živi u Rijeci. Zainteresirani za novitete u radu Udruge, kao i napredak njezinih projekata mogu pratiti na blogu biljanashabby, te na Facebook stranici Biljana Shabby. 

Romantičan redizajn

Kreativna udruga Shabby Chic osnovana je s ciljem okupljanja umjetnika, slikara, kreativaca i hobista radi širenja i poticanja kreativnog izražavanja, obnavljanja namještaja, dekorativnih i uporabnih predmeta, dajući im novu namjenu i oplemenjujući ih umjetničkim dizajnom, organiziranja kreativnih radionica, sajmova, te sudjelovanja članova udruge na raznim manifestacijama i sajmovima, koji potiču kreativnost, ostvarivanja suradnje s hrvatskim i svjetskim redizajnerima namještaja, umjetnicima i kreativcima.

000000interijer (9)

000000interijer (11)

000000interijer (7)

- Shabby chic stilom se bavim od 2009. godine, a od 2010. vodim blog Biljana Shabby, na kojem su moji makeoveri, projekti i različiti tutorijali, kako bih pomogla i drugima da sami krenu u bojanje i preuređivanje.

Prilikom bojanja i uređenja namještaja i dekorativnih predmeta u shabby chic stilu, koristim različite tehnike i medije: kombinacije boja, šmirglanje, crackle lak, 2K lak, dekupaž tehniku, šablone, 3D šablone, čipku i slično.

Zainteresiranost je počela kad sam s prijateljicom otišla na prvu kreativnu radionicu, gdje sam upoznala osnovne tehnike bojanja, a poslije sam se usavršavala i stjecala nova znanja pomoću on-line tutorijala, puno rada, vježbe, pokušaja i pogrešaka iz kojih puno naučiš i stekneš dragocjeno iskustvo.

Sada preuređujem i oslikavam namještaj i dekorativne predmete u retro shabby chic stilu. Moj redizajn je jednostavan, romantičan i personaliziran. Volim tu romantiku i jednostavnost, ljepotu nesavršenosti, koja osvaja, a povrh svega osjećaj topline vlastitog doma, koji sam kreiraš i stvaraš. 

Zaboravljene tehnike

Ako želite nešto drukčije, romantično i osobno, moj blog je pravo mjesto. Želim podijeliti ljepotu kreativnosti, savjet ako vam je potreban ili ako vam se dopadaju moji radovi, pa želite sebi ili vama dragim ljudima pokloniti originalan i maštovit poklon, također i ako želite naučiti kako sami možete urediti namještaj u shabby chic stilu, dođite na kreativne radionice, poziva Biljana i već otkrivene i one još prikrivene kreativce.

000000interijer (10)

- Inspiracija su mi zaboravljene tehnike, primjerice valjak s mustrom, koji su nekada koristili soboslikari za dekoriranje zidova. Istu tehniku primjenjujem na namještaju i na taj način imam osjećaj da sam ju sačuvala od zaborava, a u isto vrijeme me podsjeća na djetinjstvo. Etno motivi, ručni radovi kao izvor inspiracije, recimo jednostavna shema cvijeta vezena križićima, koju kistom i bojom oslikam ručno kao detalj na stolici, govori Biljana o svojim nadahnućima.

0000000kormaric

- Moj dom je na putu da sav bude shabby chic. Zasad su takvi hodnik, dnevni boravak, spavaća soba i balkon. Neobični stilski komadi namještaja koji imaju potencijal za preurediti, uvijek me vesele jer imaju svoju priču. Recikliranim, starim komadima namještaja pružamo još jednu šansu, a u isto vrijeme naš dom čine posebnim i personaliziranim. Ako je stari komad namještaja iz obiteljskog nasljeđa, onda je njegovo bojanje i preuređenje neprocjenjivo jer nas podsjeća na drage ljude, koji više nisu s nama. 

Shabby chic stil uređenja je popularan jer je romantičan, nostalgičan i poseban zbog svoje ljepote nesavršenosti. Koriste se stari komadi namještaja, koji daju ugođaj  i osjećaj topline doma, koji sam stvaraš. Da, na žalost takvi su komadi namještaja skupi, ali postoji i alternativa. Svatko može sam, uz malo truda i volje naučiti obojati i urediti namještaj. Kad vidite rezultat svojih ruku djela, radost je neizmjerna.  

Preuređena kredenca

Kako obojati i urediti staru kredencu u romantičnom shabby chic stilu? Ovaj projekt uradi sam čekao je godinu dana, u roditeljskoj kući u Vukovaru. Da ne bude, da uvijek na godišnjem odmoru samo jedem, landram i uživam, ovaj puta sam nešto i radila. Dokaz je ova stara preuređena kredenca.

Staru drvenu kredencu - kredenac, trebalo je prvo izbrusiti, obrisati vlažnom krpom i obojati temeljnom akrilnom bojom za drvo. Cijelu kredencu sam bojala kombinacijom zelene i bijele akrilne boje za drvo. Unutrašnjost staklenog dijela kredence dekorirala sam motivima bilja s decoupage tehnikom. Umjesto stakla, na okna vrata stavila sam sitnu žicu. Gornju plohu donjeg dijela kredence obojala sam smeđom bojom i napravila efekt godova drveta. Vrata donjeg dijela kredence dekorirala sam motivom božura, transfer tehnikom. Ladice sam ukrasila pomoću valjka s mustrom i stavila nove staklene i porculanske ručkice.

0000000kredenca (5)

0000000kredenca (1)

0000000kredenca (4)

Vintage ormarić

Kako da sami obojate i uredite stari noćni ormarić i pružite mu novu priliku? Drveni ormarić sam prvo išmirglala (šmirgl papir granulacije 120-150) i dobro obrisala vlažnom krpom. Ormarić sam obojala temeljnom akrilnom bojom za drvo i pustila da se osuši. Za dekoriranje ladica koristila sam samoljepljivi dekorativni papir. Romantični, vintage dizajn papira, dat će elegantan izgled ormariću. Izmjerila sam dimenzije ladica, skalpelom izrezala papir i nalijepila na ladice.

Kostur ormarića obojala sam prljavo bijelom akrilnom bojom za drvo, dva puta (između pustila da se osuši). Na gornju plohu ormarića, mjestimično sam, četkom nanijela oker boju. Kad se sve osušilo, ošmirglala sam rubove ormarića, da dobije istrošeni - pohabani izgled. Staklene ručkice i porculanska ručkica u obliku ruže, dat će mu romantičan stilski izgled.

000000interijer (2)

000000interijer (5)

000000interijer (6)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.