Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
24. travnja 2019.
Tink Things

foto Hrvatska dizajnerica osmislila stolicu u kojoj se dijete osjeća kao u majčinom zagrljaju

Hrvatska dizajnerica osmislila stolicu u kojoj se dijete osjeća kao u majčinom zagrljaju
Hrvatska dizajnerica osmislila stolicu u kojoj se dijete osjeća kao u majčinom zagrljaju
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2018. u 0:38 2018-07-24T00:38:00+02:00

Serija proizvoda na dizajnerskoj manifestaciji Salone Satellite u Milanu, koja predstavlja projekte najboljih mladih dizajnera  iz cijelog svijeta, osvojila je drugu nagradu

Tink Things sensory furniture 1

Namještaj za djecu Tink Things zagrebačke produkt-dizajnerice Dorje Benussi iz studija Benussi & the Fish u obzir uzima principe senzorne integracije i osjetne potrebe djece koje se manifestiraju kroz njihovu različitu interakciju s okolinom. Na taj način se oblikovanju proizvoda pristupa tako da rješenja potiču emocionalnu samoregulaciju i razvoj osjetne inteligencije. To u konačnici pomaže stvaranju dinamičnijeg, poticajnijeg, udobnijeg i zabavnijeg okruženja za svu djecu.

Oblikovanje ovog namještaja bazirano je na funkcionalnim zahtjevima i ekologiji. Nakon iscrpnog istraživanja područja senzorne integracije i postavljanja potpuno nove dizajn metodologije bazirane na dječjim osjetnim potrebama, smjernice za dizajn su se ispostavile jako specifičnima, pojašnjava Benussi koncept.

Stabilno i sigurno

Senzorna inteligencija je, naime, osnova dječjeg razvoja, a potiče se senzorno bogatim i poticajnim prostorima koji djeluju kao hrana za mozak. Ona obuhvaća cijeli spektar procesa koji služe kao okosnice za rast, razvoj i učenje općenito, dok istovremeno potiču koncentraciju, pamćenje i trenutno raspoloženje.

Zahtjevi, kao što je primjerice nefiksirano sjedište, usmjerile su oblikovanje svih ostalih elemenata stolica. Svi dijelovi su dizajnirani tako da proizvode minimalno otpada i omoguće flat pack transport. Materijali su certificirani i kompletno ih je moguće reciklirati. Stolice su testirane na europske standarde za čvrstoću, trajnost, stabilnost i sigurnost.

Nagrada u Milanu

Tink Things sastoji se od stolica Mia i Ika.  

Mia je izrađena od prozračne poliesterske tkanine i zanimljiva je jer se lako pretvara u utočište. Nije fiksirana i kada dijete sjedne, platno ga obujmi i ono se osjeća zaštićeno  kao u majčinu zagrljaju. Taj model ima gornji dio skrojen poput kapuljače pa se dijete, kada zaželi mir, kada mu vanjski podražaji postanu previše intenzivni, a nije raspoloženo za interakciju, u jednom potezu može odvojiti od okoline.

“Čahura” je fiksirana zatvaračem pa se može skinuti. Ika je stolac čija sjedalica je pričvršćena špagama i funkcionira kao ljuljačka, a dizajnirana je i za aktivnu i za mirniju djecu kojoj treba poticaj.

Dorja Benussi 7

Prototip stolaca dizajnerica je predstavila na Zagreb Design Weeku, gdje je i pobijedila, da bi potom priznanje za ideju dobila i u inozemstvu.

Serija proizvoda Tink Things na prestižnoj međunarodnoj dizajnerskoj manifestaciji Salone Satellite u Milanu, koja predstavlja projekte najboljih mladih dizajnera  iz cijelog svijeta,  u konkurenciji više od 650 dizajnera, osvojila je drugu nagradu.

Tink Things sensory furniture 8

Fotografije: Nives MILJEŠIĆ, Marija GAŠPAROVIĆ i Misha OBRADOVIĆ

Tink Things sensory furniture 35

Tink Things sensory furniture 27

Tink Things sensory furniture 12

Tink Things sensory furniture 21

Tink Things sensory furniture 31

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja