Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 3
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Vertikalni vrt

foto HRVATSKI DIZAJN Dobri izumi često su rezultat spleta okolnosti. Tako je nastao i walligami

HRVATSKI DIZAJN Dobri izumi često su rezultat spleta okolnosti. Tako je nastao i walligami
HRVATSKI DIZAJN Dobri izumi često su rezultat spleta okolnosti. Tako je nastao i walligami
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2017. u 8:43 2017-09-04T08:43:50+02:00

Domagoj je zbog walligamija čak naučio i – šivati. Shvatio je da će proizvod biti bliži njegovoj ideji ako se sam prihvati šivaćeg stroja nego da nekome objašnjava što je zamislio 

walligami

Dobre ideje često nastaju potpuno slučajno. Tako je i izum Walligamija, zidne posude za biljke, rezultat sretnog spleta okolnosti.

- Prilikom jednog obiteljskog mozganja kako s biljkama ispuniti dio prostora u našem stanu, supruga mi je jasno dala do znanja da na tom dijelu poda ne želi nikakve tegle. Ako ne na pod, mislim si, a gdje onda?  Koristeći inženjersku logiku osmislio sam walligami, kroz smijeh objašnjava Domagoj Šarić, 48-godišnji inženjer strojarstva koji je za svoj izum višestruko nagrađen.

Walligami, čije je ime nastalo kao spoj tradicionalne japanske vještine savijanja papira, origami, i engleske riječi za zid, wall, složiva je zidna posuda za biljke koja se oblikuje origami tehnikom slaganja iz pravokutnog komada dvije različite vrste tekstila. Složena posuda se napuni zemljom i u nju se može presaditi biljka ili posijati sjeme. Prikladna je za sobno i začinsko bilje, a jednako dobro podnosi vanjske i unutarnje uvjete.

Indikator zalijevanja

- Biljka se u walligamiju brže i bolje razvija nego u klasičnoj teglici. To je zato što mladi izdanci korjenčića s vremenom srastu s tkaninom pa biljka ne gubi energiju na kruženje korijena kao u glatkim teglicama, već raskošnije raste u nadzemnom dijelu, kaže Domagojeva supruga, 45-godišnja magistrica znanosti Diana Franulić Šarić koja je svoje dugogodišnje iskustvo u korporativnim komunikacijama, marketingu i PR-u uložila u nastojanje da se walligami što bolje predstavi na domaćem, ali i inozemnom tržištu.

walligami

Naime, Domagoj i Diana su s jednim prijateljem osnovali tvrtku Bioinventa kojoj je za sada walligami jedini projekt, ali već imaju nekoliko novih u pripremi. Inovativna komponenta ove sve samo ne obične posude za cvijeće krije se u materijalu od kojega je izrađena, a to je tkanina koja ne propušta vodu, ali propušta vodenu paru i zrak pa biljka može „disati“. Uz to, svaki walligami ima sliku kantice za zalijevanje koja se vidi kada u posudi nema dovoljno vode i na taj način upozorava da biljku treba zaliti. Kada se biljka zalije, slika kantice nestane.

Šesterokutna posuda za zid

Walligami je zapravo neuobičajena i vrlo zanimljiva zidna posuda za biljke načinjena od tekstila, a kupac je sastavlja sam prema priloženim uputama na “origami način”. Definicija korištena pri zaštiti industrijskog dizajna opisuje walligami kao složivu zidnu posudu za biljke koja se oblikuje origami tehnikom slaganja iz pravokutnog komada dvije vrste tekstila. Slaganjem se oblikuje posuda nepravilnog šesterokuta s džepom na prednjoj strani u koji se stavlja zemlja s posađenim biljkama. Stražnja strana posude sadrži nosač za vješanje posude na zid ili neku drugu vertikalnu podlogu. Materijali su otporni na vremenske uvjete, što omogućava vješanje posude na unutarnjim ili vanjskim zidovima, odnosno vertikalnim plohama.

- Tog indikatora zalijevanja nije bilo u prvoj verziji walligamija i koliko god da mi je bio super, nekako mi nije bio dovoljno pametan. Prvo sam mislio napraviti neki digitalni indikator, ali sam odustao jer smo ionako okruženi s previše moderne tehnologije. Ovaj je napravljen od boje koja reagira na vlagu i funkcionira savršeno – zaneseno govori Domagoj kojemu je ovo prvi zaštićeni izum, ali najvjerojatnije ne i posljednji. 

Prihvatljiva cijena

U razvoj walligamija uložio je dvije godine razmišljanja, rada i vlastiti novac, a zbog njega je čak naučio i – šivati. Shvatio je da će proizvod biti bliži njegovoj ideji ako se sam prihvati šivaćeg stroja nego da nekome mora potanko objašnjavati što je i kako zamislio.

Ova inovativna posuda za cvijeće u potpunosti je hrvatski proizvod, osmišljena je kod nas, proizvodi se kod nas i s ponosom nosi oznaku „croatian design“ koja je, govore Diana i Domagoj, na stranim tržištima vrlo poželjna kvalifikacija budući da su hrvatski dizajnerski proizvodi u inozemstvu poznati po svojoj visokoj kvaliteti i originalnosti, no često imaju i visoku cijenu. Zato su oni walligami odlučili učiniti cijenom prihvatljivim svakome tko želi svoj stambeni ili radni prostor oplemeniti zelenilom koje raste iz malo drukčije posude, od 120 kuna za manji i 180 kuna za veći.

walligami

- Walligami kupuju oni koji vole ukrašavanje doma biljem, ali i ljubitelji dobrog funkcionalnog dizajna..., bez obzira na dob. Mlađe osobe prepoznaju originalan i funkcionalan dizajn koji definitivno privlači ljubitelje bilja, dok osobe koje se već duže bave ukrašavanjem doma sobnim biljem znaju sve tajne uzgoja i oduševljene su prednostima koje pruža walligami. I neke tvrtke odlučile su se za walligami u uređivanju vlastitih ureda, kako bi omogućili zaposlenicima ugodniju uredsku atmosferu. Idealan je kao originalan poklon, ali i kao suvenir za turiste koji posjećuju našu zemlju. Definitivno osvaja srca kupaca, pa tako imamo upite za suradnju iz Amerike, Japana, Velike Britanije, Njemačke, Finske, Malte...                                                                                          

Vertikalni vrt

Kako se koristi walligami?

Rješenje za nedostatak prostora

Ideja se rodila slučajno, kad smo pokušali naći rješenje za biljke u našem stanu jer nije bilo dovoljno mjesta na podu. Zid je bio jedino mjesto za postaviti biljke. Prateći na internetu takozvana zelena rješenja u arhitekturi i industriji, još nekoliko godina prije, zapazili smo vertikalne vrtove Patricka Blanka. Iako fascinantno i zanimljivo, takvo rješenje je kompleksno, odnosno skupo za napraviti i održavati te kao takvo nije baš dostupno svakome i za svačiji dom. Polica s keramičkim ili nekim lijepim teglama također nam se nije činila kao rješenje. Želja za uređenjem pretvorila se u izazov. Izazov je pretvoren u walligami, zabavan proizvod koji osvaja ljubitelje bilja i dobrog dizajna.  

- Nakon slaganja walligamija dobije se jedan džep u kojem se posadi biljka. Kombinacija odabranih materijala i konstrukcija posude omogućavaju da se voda u džepu zadržava bez kapanja, a istovremeno je omogućen prolaz zraka tako da volimo reći da posuda, odnosno zemlja u posudi diše. Višak vode pri zalijevanju se upije u postavu posude i kapilarnim efektom preko njenih površina izloženih zraku ishlapljuje u okolinu. Na taj način se ubrzo u posudi uspostavi nekakva ravnoteža vlažnosti. Ali naravno da nije preporučljivo konstantno i previše zalijevati biljku jer katkad može doći do pojave flekica na bijelom platnu posude. Osnova korištenja walligamija je u stvari kreiranje vertikalnog vrta, odnosno ukrašavanje zidova interijera ukrasnim biljkama, ali i balkona, kao i zidova vanjskih prostora.   

Postoje li neka posebna uputstva kako saditi i njegovati biljke u walligamiju?

walligami

- Sadnja u walligami je možda malo zahtjevnija jer stijenke nisu čvrste pa njihov oblik nije postojan u svim situacijama kao što je to slučaj s plastikom, keramikom ili drugim čvrstim materijalima od kojih se posude rade. Ali, nešto pažljivijim i strpljivijim postupkom sadnje, dobije se lijepi, pravilan oblik. Bitno je prvo odmjeriti veličinu biljke koja je primjerena za walligami. Naša preporuka je da se u manji walligami sadi biljka iz plastičnih posudica promjera 9 centimetara, a u srednji walligami najbolje idu jedna do dvije biljke, ovisno o vrsti, iz posudice promjera 13 centimetara. 

Upute za slaganje

Bitno je prvo popuniti i dobro utisnuti zemlju na dno i kuteve kako bi posuda bila lijepo zapunjena. Zatim se u posudu umetne biljka, pazeći na njezin položaj, da ne bude previše nagnuta naprijed, te se postupno i pažljivo popunjava prostor oko biljke, posebno s prednje strane, čime biljka zadržava uspravni položaj. Treba paziti da sav prostor bude popunjen zemljom. Zemlja za sadnju uglavnom je prilično lagana i rastresita pa je potrebna nešto veća količina kad se utisne oko biljke. Vrlo korisni su video filmići s uputama slaganja, sadnje i zalijevanja koji se mogu pogledati na www.walligami.com.

U walligami se uglavnom sade grmolike biljke koje nemaju čvrste drvenaste stabljike. Evo nekoliko primjera onih koje smo uspješno sadili i uzgojili: bršljan, kućna sreća, fikus benjamin, Maranta leuconeura, spatifilum, Syngonium, kovrčava paprat, jelenski jezik, gnjezdasta paprat, gospin vlasac, zlatni puzavac, zeleni ljiljan, Fitonia. Također se može saditi i začinsko bilje poput origana, bosiljka, mažurana, pa čak i lavanda i ružmarin koji krase i naše terase.

walligami

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka