Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2019.
Uređenje doma

Evo kako urediti hodnik i ostaviti dobar prvi dojam na goste

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2017. u 15:51 2017-03-18T15:51:00+01:00

Iako se radi o primarno praktičnom prostoru u kući, ako se napravi pravi raspored ormara i zidnih vješalica uvijek se može pronaći i koji »metar kvadratni« za pokoju sliku, skulpturu ili čak umjetničku instalaciju

Hodnik, odnosno prostor kojim se ulazi u nečiji dom, nerijetko nije jednostavno urediti jer, posebno kad je riječ o manjim stanovima njegova je funkcija uglavnom svedena na praktičnost i nema previše mjesta za ukrašavanje potonjeg umjetničkim djelima. No ako se napravi pravi raspored ormara i zidnih vješalica uvijek se može pronaći i koji »komad metra kvadratnog« u kojem se može staviti omiljena slika, skulptura ili čak umjetnička instalacija, ovisno o afinitetima vlasnika. Ugradbeni ormari su ponajbolja varijanta za prostor hodnika jer se u njima može pohraniti garderoba, torbice i cipele i slično.

Ako nije riječ o »klasičaru« zidni ormari se mogu dati realizirati u staklu koje se dakako može dati i oslikati u modernoj varijanti vitraja te se tako dobiva komad pokućstva koji je umjetnički obogaćen, a istovremeno ima i svoju funkcionalnu svrhu. Klasičari, pak, uvijek mogu posegnuti za klasičnom varijantom bijelih ormara koji će svojom bojom, koja zapravo uz crnu spada u »neboju« kad je riječ o stručnoj definiciji boja, »otvoriti« prostor. Naime, bijela boja za pokućstvo i zidove je idealna kad je riječ o malim prostorima, jer bjelina prostor vizualno čini veći nego što on doista jest.

antre8

Ako je riječ o nešto većem atriju ili hodniku i ako ste željni veselih boja koje će vas razveseliti pri ulasku u dom tada se možete upustiti u šarenilo i kad je riječ o bojanju zidova ili kad je u pitanju pokućstvo. Uz malo kreativnosti nije potrebno previše novaca utrošiti u skupocjene garderobne ormare već je dovoljno posegnuti primjerice za »starim kašetama«, obojiti ih u željene boje i potom i rasporediti po jednom od zidova u hodniku tako da imaju i svoju praktičnu funkciju. Pri tome ne moraju a priori biti posloženi vodoravno već ih se može postaviti i okomito i pritom ih dodatno osigurati tako da ih se »zašarafi« za zid i potom sve oboja u željenu boju ili ih se pak može pustiti slobodnima te ih po potrebi i inspiraciji svako toliko presložiti.

Teniska loptica

Ako se ne želite odreći drvenih ormara koji imaju ručkice tada osim što ih možete prebojati u boju koju želite možete ih uljepšati ručkicama, od onih u srebrnoj boji modernog dizajna prema antiknoj varijanti – ako se to više uklapa u vašu vizuru prostora hodnika u skladu s ostatkom stana i stila uređenja koji preferirate.

Ako želite da vam ručkice stvaraju poseban vizualni efekt možete se upustiti u nabavu onih od swarovski ili murano stakla koje će taj dio prostora oplemeniti i učiniti ga luksuznijim. A ako težite ka kreativnosti tada kao ručke za ormar možete upotrijebiti i tenisku lopticu koju ćete prethodno tehnički prepraviti u tu svrhu ili pak komad drva, obrađenog ili pak ne, koji ćete preinakama pretvoriti u ručkicu za ormar koju ćete prema želji pustiti u prirodnoj boji ili pak obojiti.

antre20

Drške garderobe

Kreativan se može biti i kad su u pitanju drške za zidni garderobni ormar bez vratiju, kako je to prikazano na jednoj od fotografija ovog priloga. Kao kukice za vješanje mogu poslužiti i brojne druge stvari, od tanjurića za kavu do šalica ili neki drugi predmet koji nam je poslužio kao inspiracija za ovaj zadatak. Naravno, vrijedi dobro procijeniti koliko je taj element po vlastitom izboru moguće čvrsto pričvrstiti za zid te da bude dovoljno jak da može podnijeti težinu jakne ili kaputa. Kako je osim u modi i po pitanju uređenja interijera aktualan stil uređenja u kojima se koriste vintage komadi namještaja, odnosno antikviteti a toj kategoriji sad već pripada i namještaj iz sedamdesetih i osamdesetih godina koji se po potrebi mogu obojati recimo u bijelo i tako dobiti komad chabby chica, ili pak retro komadi, a to znači oni koji svojim izgledom imitiraju navedene komade namještaja a proizvedeni su u novije vrijeme. Pritom se na zid mogu postaviti i zidne tapete koje su opet in.

antre40

Fototapete

Kad je riječ o zidnim tapetama može se koristiti fototapeta, zidna tapeta s nekim modernim geometrijskim uzorkom ili pak neka s retro uzorkom od geometrije u stilu sedamdesetih ili pak onaj baroknog izričaja. A umjesto tapeta ako ste vješti u crtanju svoj hodnik možete oplemeniti slikom na zidu, odnosno freskom za koju ste koristili akril boje ili neke druge ako ste skloni eksperimentiranju ili pak taj zadatak možete prepustiti nekome kome je to struka. Uz to, pomoću granulata možete realizirati i moderne štukature geometrijskih oblika. Kreativnost nema granica. Važno je samo pronaći pravu formulu kojom će tehnička izvedba kreativne ideje biti postojana i dugoročna.

antre100

Zrcala

Zrcala su također jedan od elemenata koji može proširiti prostor a kako ih pravilno postaviti u prostor i ako se želi voditi računa o fengshuiju, a ne samo o vizualnom izričaju tada je dobro posegnuti za literaturom o fengshuiu u kojoj je detaljno opisano i objašnjeno kako prikladno postaviti zrcala i tako dobiti na pozitivnoj energiji prostora u kojem se živi. Ako se želi dobiti jači vizualni dojam tada zrcalo može biti obojano, može imati markantni okvir ili se pak može više komada zrcala postaviti tako da se dobije svojevrsna slika. Sve je to dio igre u kojoj se može uživati. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka