Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Kuc, kuc

foto Dom kojem adaptacije i dekoracije nisu strane: Zavirili smo u stan umjetnice Vilene Bruketa Matković

Eto što se dogodi zidu kad tako bijel Vileni postane dosadan. „To sam šarala“, kaže
Eto što se dogodi zidu kad tako bijel Vileni postane dosadan. „To sam šarala“, kaže
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2017. u 9:14 2017-03-05T09:14:00+01:00

Trenutno interijerom vladaju crvena i zelena, uz neboje crnu i bijelu, a prostor sam upotpunila Moraninim slikama, akrilima u istom tonu te keramikom s mojim potpisom, kaže Vilena Bruketa Matković

Vaza u Vileninom stilu ili možda skulptura jer smisao i značenje je u bogatoj mašti promatrača.

Stančić je malen, a u njemu žive četiri udomljena psa i nas dvoje, moj suprug Goran i ja. Često preuređujem jer mi brzo dosadi, pa sam tako pošarala zid jer su mi bijele plohe dosadne. Trenutno interijerom vladaju crvena i zelena, uz neboje crnu i bijelu, a prostor sam upotpunila Moraninim slikama, akrilima u istom tonu te keramikom s mojim potpisom. Prednost malenog stana je što adaptacije i dekoracije ne iziskuju puno novaca niti vremena pa su moguće česte izmjene, kaže Vilena Bruketa Matković, riječka umjetnica čija keramika, ne ona tradicionalna, rustikalna terakota, već glazirani predmeti, živih boja i razigranih oblika krase kako njezin, tako i mnoge domove zaljubljenika u vedrinu.

– Od najmanjih nogu sestra i ja igrale smo se glinom, jer su se i naši roditelji bavili primijenjenom umjetnošću. Poštujem i poznajem tradicionalne tehnike jer je to osnova da bi se uopće krenulo u nekom osobnom pravcu, ali su moji predmeti oblikovani na mladalački način i u završnici se dinamički odvajaju od tradicije, što ih čini privlačnima i onima koji nisu ljubitelji keramike u rustičnom izdanju. Na svim proizvodima od gline, slikam bojama za keramiku, koje nikada nakon pečenja nisu iste. Možda me upravo zbog tog faktora iznenađenja, keramika potpuno ispunjava, kaže Vilena.

Kultura življenja

ZID KAO PLATNO Eto što se dogodi zidu kad tako bijel Vileni postane dosadan. „To sam šarala“, kaže. Crno-bijeli akril djelo je njezine sestre Morane, a ukućani koji su se zatekli u kadru uglavnom se nisu dali smetati tijekom svog dnevnog odmora.

Kultura življenja

POPAPRI I POSOLI... Posudice za sol i papar nalik velikim kockama za „Čovječe, ne ljuti se!“ iz ateliera keramike Bruketa.

Kultura življenja

TOČKA BEZ TOČKICE Autorica ovog akrila je Vilenina sestra Morana Bruketa Pertaut.

Kultura življenja

DNEVNI ODMOR Gospođa Bella.

Kultura življenja

JABUKA Voćka za one koji u svojim moderno opremljenim stanovima vole biti okruženi posebnim detaljima. U vrijeme berbe pronaći se može u Užarskoj 25 u Maloj galeriji.

Kultura življenja

UVIJEK RADO VIĐENI Možda mi je već pomalo dosta izrade satova, ali to su predmeti koji se najviše traže za poklon. Zanimljivi su oni trodimenzionalni, ali ipak se najviše traže oni zidni, dakle plohe različitih oblika, živopisno oslikane, kaže Vilena, koja je jedan hit zadržala na svom zidu.

Kultura življenja

TEA FOR TWO Nema ništa bolje od šalice jutarnje kave, složit će se mnogi. A još kad je šalica oslikana baš po našem guštu, bili sami ili u dobrom društvu uživat ćemo u malom jutarnjem ritualu. Za potpunu idilu na tanjuriću poslužiti kroasane, kekse ili voće. P.S. Šalice su perive u perilici posuđa.

Kultura življenja

JOŠ JABUKA... Jabuke, simbol ljubavi, one slatke i neodoljive na stolu obitelji Bruketa.  

Kultura življenja

SVEVREMENSKA Ova apstrakcija je grafika od Vladimira Veličkovića. Kad sam odlazila od mojih uzela sam samo tu sliku sa sobom. Posebna je i svevremenska, od kad sam bila dijete gledala sam u nju, kaže Vilena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija