Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Dekorativa

"Cigleni" zid: Šarmantni trend rođen iz štednje

"Cigleni" zid: Šarmantni trend rođen iz štednje
"Cigleni" zid: Šarmantni trend rođen iz štednje
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2016. u 16:02 2016-10-27T16:02:13+02:00

Iako to stvara dodatne probleme kod održavanja, sve je popularnije uređivanje prostora uz dodatni šarm kojeg osiguravaju zidovi od cigle

igla je ne samo osnovni već i jedan od najstarijih građevinskih materijala. Popularni i najsigurniji građevinski materijal iz priče o »Tri praščića« datira još iz doba Mezopotamije, a kroz povijest nikada nije izgubilo na važnosti. Iako danas ciglu s uspjehom zamijenjuju mnogi alternativni materijali, stara dobra cigla, sve je popularnija i kao dekorativni element unutrašnjeg uređenja prostorija.

Osim što zbog svojih karakteristika ima i solidne izolacijske karakteristike, ona ni s razvojem građevinskih tehnika i novih materijala nikada nije prestala biti zanimljiva. Što je razlog da građevinski materijal za gradnju zidova, postane koristan i popularan predmet za dekoraciju interijera? Razloga je više. Jedan od njih je i velika popularnost cigle u ovim eko vremenima, obzirom da se proizvodi od prirodnog materijala kao što je glina, odnosno ilovača.

Sam svoj majstor

Cigla je postala poželjan dekorativni element kako u rustikalnim tako i u moderno uređenim interijerima.
Cigleni zid kao dekorativni element može se koristiti u bilo kojoj prostoriji, a najpopularniji je u kuhinji i dnevnom boravku. Nakon što skinete žbuku, čeličnom četkom namočenom u vodu sastružite ostatke.

Ostrugani cigleni zid premažite posebnim uljnim premazima kako bi zaštitili površinu zida. Ako je zid u lošem stanju, nije sve propalo – premažite ga bojom. Cigla je sinonim za industrijski stil uređenja, pa jednu prostoriju možete urediti i u tom stilu.

New York, New York

Što se dogodilo i kako to da su sve popularniji zidovi od cigle, što se nekada smatralo nezavršenim poslom? Takvi su zidovi, naime, obavezno uređivani i pokrivani s finom žbukom. I to s razlogom. Naime, cigla stvara prašinu, porozna je i ako nema izolaciju zimi će biti hladna, a ljeti vruća. Ipak, usprkos svemu tome stručnjaci za uređenje doma i dizajneri interijera sve češće forsiraju vrhunski uređene stanove u kojima dominiraju zidovi od cigle.

Smatra se da je taj trend započeo u New Yorku početkom devesesetih godina prošlog stoljeća. Naime, u zadnjih tridesetak godina, gotovo svaki stan na Manhattanu imao je neki cigleni zid, i to se redovito prikazivalo u filmovima. Od tada se ta moda i proširila svijetom. Zidovi od cigle u New Yorku postali su toliko popularni da je to postala jedna od najvažnijih karakteristika koja se naglašavala u oglasima za iznajmljivanje i prodaju stanova i kuća.

Tri brza savjeta

– Na cigleni zid ne stavljajte previše ukrasa i slika.
– U kuhinji na zid od cigle ne postavljajte viseće elemente, već s takvim zidom uredite samo prostor samo između elemenata.
– Obavezno premažite i održavajte zaštitnim materijalom zid od cigle.

Ne dekoracija već – štednja

Zanimljivo kako je došlo do te popularnosti ciglenih zidova. Urbana legenda kaže da trend ciglenih zidova ima pozadinu ne u atraktivnoj dekoraciji već u štednji. Naime, tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća ljudi su otkrili da je popravljanje zidova u starim zgradama preskupo i da je jeftinije uložiti u obnovu zidova tako da se dođe do starih cigli. To je bilo puno jeftinije i jednostavnije nego da se zidovi saniraju na klasičan način. Tako je ova štedljiva pojava vremenom prerasla u trend, koji je danas toliko popularan da mnogi i svoje odlične zidove uništavaju da bi došli do cigle.

Ipak ni to nije bez dodatnih troškova. Kada to već radite jedina stvar o kojoj morate voditi računa je kvalitetna zaštita i impregnacija takvog zida. Danas postoje brojne metode uz koje će zid od cigle zaštititi od propadanja, ljuštenja i vlage, ali i od plijesni i drugih nametnika koji se vole sakriti u pukotinama ciglenih zidova.
Samo jedna stijenka

Cigle od - tapeta

Oni koji žele zid od cigle u »lažnoj varijanti» mogu se poslužiti i trikom – tapetama. Tapete s uzorkom cigle mogu se postaviti u svakom prostoru. Ipak oprez – plastificirane tapete »od cigle« se ne preporučuju za primjenu u prostoriji kojoj treba prozračnosti, a »motivi tapeta« s teksturom od nekih »volumen materijala« skupljaju prašinu.

Kada ste se već odlučili za cigleni zid treba znati da je pravilo da se ostavlja samo jedan cigleni zid u prostoriji. Ukoliko ste se odlučili za više zidova od cigli ili čak cijelu prostoriju »staviti u cigle«, trebate uzeti u obzir veličinu prozora i osvjetljenje prostorije dnevnim svjetlom.

Posebnu pažnju treba obratiti da se ne bi umjesto željene topline u interijeru, dobio mračan i neugodan ambijent. Ako je izvorna boja cigle pretamna, dobra mogućnost je obojiti je u bijelo s vidljivom strukturom cigle. S bijelom bojom dobiti ćete kvalitetan, moderan, prozračan prostor i atraktivan zid, s ciglastim motivom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka