Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
17. veljače 2019.
Kuc, kuc

foto Balkon kao produženi dnevni boravak: Od biljčice u krletki do fotografije s buvljaka u buvljačkom okviru

Balkon kao produženi dnevni boravak: Od biljčice u krletki do fotografije s buvljaka u buvljačkom okviru
Balkon kao produženi dnevni boravak: Od biljčice u krletki do fotografije s buvljaka u buvljačkom okviru
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2017. u 7:49 2017-08-07T07:49:00+02:00

U staroj velikoj limenoj posudi baka je prala odjeću, a u njoj sad raste moje začinsko bilje, koje se do zime u kuhinji i troši, dok u prastaroj polijevalici nađenoj putem kroz Dalmatinsku Zagoru raste kadulja

000000071951 (6)

U našu rubriku „Kuc, kuc“ javila nam se Bojana, koja za sebe u šali kaže da je „pasionirana sakupljačica stare "krame" kojoj voli udahnuti novi život, zbog čega  na njezinom zagrebačkom balkonu sve raste iz "recikliranih" posuda, dok je ostatak balkonskog namještaja uglavnom stariji od nje, a to znači ne baš nov“. 

Balkon je to koji je prije svega odmaralište s pogledom, a ovo je kratka priča o njemu koju nam je ispričala njegova vlasnica.

Iz „Tonke“ za Tonku

- Uglavnom, dio toga što se tu nalazi  nekad je pripadalo baki na selu, u Gorskom kotaru. U staroj velikoj limenoj posudi baka je prala odjeću, a u njoj sad raste moje začinsko bilje, koje se do zime u kuhinji i troši;  u prastaroj polijevalici nađenoj putem kroz Dalmatinsku Zagoru raste kadulja, dok su na ormaru stara posuda za kiseljenje zelja, aranžirana jednako tako starim kuhačama, a krletku u kojoj nije ptica nego biljčica sam za pet kuna kupila na nekom od zagrebačkih buvljaka, priča Bojana te nam otkriva tajne neobičnog „skupa“ što se nalazi na vrhu ormara.

- Tu je i fotografija nepoznatog para iz poznatog zagrebačkog foto studija "Tonka" iz 20-tih godina prošlog stoljeća, kupljena također na buvljaku kćeri Tonki, i uokvirena u buvljački okvir.

Ormar je pak glomazni otpad iz 70-tih, s ulice, kojeg sam postavila na drvenu paletu iz lokalnog dućana i vrlo ga nestručno ofarbala u bijelo, no tako je i više ispao shabby chic.

Tu je i stara stolica za ljuljanje, dobivena na poklon od jedne bake iz Mrkoplja, koja ima skoro sto godina, a stolica onda barem 80 :-). Također je ofarbana u bijelo, a boja namjerno još malo oguljena, kako bi ljuljačka djelovala i starije. Služi svrsi, jer je ovaj veliki balkon malog stana moj produženi dnevni boravak, na kojem se najbolje odmaram.

Kao Madonna

000000071951 (15)

Obzirom da je Planetopija – Knjižara za duh, um i tijelo jedan od sponzora ove naše rubrike, tako će Bojana tijekom svojih odmora ponekad moći uživati u „Mayuminoj kuhinji“, inventivnoj kuharici Japanke Mayumi Nishimure koja je sedam godina bila Madonnina osobna kuharica.

Okosnicu knjige čini desetodnevni program za čišćenje organizma tijekom kojeg čitatelji, provodeći ga, mogu uživati u makrobiotičkim poslasticama i pružiti sebi priliku za cjelovitu preobrazbu.

Mayumina kuhinja donosi više od 130 neodoljivih recepata ilustriranih prekrasnim fotografijama, savjete za planiranje obroka, a dio knjige posvećen je hrani za zabave, kao što su proljetni svici, pizza…

Sve to prožeto je utjecajima kineske, talijanske, francuske i drugih etničkih kuhinja koje su Mayumino trajno nadahnuće, a možda postanu i Bojanino. 

Clipboard

Clipboard1

000000071951 (12)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka