Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Jolanda Pajković iz Mednjana kod Bala uzgaja kraljicu među ljekovitim biljkama

Aloa vera u istarskom "Malom Meksiku" uspjeva i bez vode

Jolanda Pajković / Foto Tatjana GROMAČA VADANJEL
Jolanda Pajković / Foto Tatjana GROMAČA VADANJEL
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2011. u 19:20 2011-07-22T19:20:07+02:00

Jolanda Pajković iz Mednjana kod Bala, uzgajivačica i kolekcionarka aloe vere, čudotvorne ljekovite biljke i u nas još uvijek rijetke, tvrdi da se o mnogobrojnim, iznimno dobrim utjecajima ove biljke na čovjekovo zdravlje, i ne zna previše. 

Pustinjska mesnatica

Zbunjuju nas izrazi kaktus i aloa vera – je li riječ o istoj biljci? Gospođa Jolanda pojašnjava:

– Aloa vera ima svoju skupinu, ona je pustinjska mesnatica iz porodice ljiljana, tako tumače o njoj. A riječ sukulenta znači »mesnatica«, i zato se reče »kaktusi i ostali sukulenti«. Samo sukulenta nema trnja, dok kaktusi imaju, a neki kaktusi imaju i trn i listić. I onda se to dijeli u skupine mlječika, jer kad se ih reže, poteče mlječ.

Ona je kolekcionar aloe vere već 28 godina, i kaže da se o aloama mora znati da ih ima 250 vrsta, a da je ljekovito samo pet. Jolanda od tih pet »božjih« aloa pokušava pronaći za što su sve one najbolje. 

– Jedne imaju puno vode, i dobre su za gelove, za regeneratore i tonike, ona sluzava aloa je dobra za kreme, dok je najljekovitija za sirupe. Imamo recept, i delamo te sirupe i pripravke. Amerikanci još uvijek istražuju ča ima ta aloa u sebi da je tako moćna. Potrošili su 50 milijuna dolara da bi utvrdili što ona ima toliko ljekovitog u sebi. Utvrdili su da ima 240 vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Aloa vera ima jednu tvar u sebi što druge biljke nemaju. To je nešto kao što čovjek ima u jetrima, tako da je svuda po svijetu nazvana »aloa vera – čudotvorna biljka, kraljica među ljekovitim biljkama«. 

I jogurt od aloe?

Aloa vera je za unutrašnju i vanjsku upotrebu, nju se može i jest, i pit, i za kozmetiku, može koristiti i za masažu, i protiv bolova. Alou veru se ne smije kuhati niti konzervirati, mada pokušavaju, ali to im dođe jako skupo. U Celju su u tvornici mlječnih proizvoda pokušali raditi jogurt od aloe vere, ali nisu imali dovoljno biljaka da nastave, odnosno, uzgoj aloe vere je na ovim prostorima za sada još uvijek vrlo malen. Aloa vera ima antibakterijsko djelovanje, ona normalizira kod čovjeka krvni tlak i šećer u krvi. Ima takav učinak u čovjekovom organizmu da tlak regulira - povisi ga ili snizi, već po potrebi. Ona normalizira sve što je u tijelu, dubinski upija, prođe kroz sve stanice, radi popravke gdje treba, sužava vene na nogama i proširuje krvne žile da se spriječi infarkt… Dobra je kod raznih želučanih bolesti, probavnih smetnji, raznih vrsta bolova, za ublažavanje reumatizma, bolove u leđima, za brzo zacjeljivanje rana… 

Gospođa Jolanda iz Mednjana, nedaleko od Bala svoju je strast i ljubav za ovu biljku otkrila davno, i za njen uzgoj odlučila se unatoč nepovoljnim uvjetima. 

– Mi tu u Mednjanu nemamo vodovod. Tu ne bi opstao nikakav plastenik ni uzgoj, jer ili bi se skršio čovjek, ili bi se skršila biljka. Kada sam počela s uzgojem biljaka, radila sam u tekstilnoj industriji, i uz troje male djece, uzgajala sam svoju kolekciju kaktusa. Stavila sam ih kao ogradu na prozore, da mi djeca ne padnu kroz prozor. Kolekcija se vremenom polako povećavala, pa danas imam uzgoj kaktusa na otvorenom. 

Humus od hrastova lišća

Impresivan vrt Jolande Pajković je i registriran, a zove se »Mexico mali«. On je njen izvor radosti i nadahnuća. 

– Najljepši prizor je kada ujutro ptice slijeću s kaktusa na kaktus. Ako smijem reći, pravo meksičko ozračje. Ja vidim da su se te ptice također prilagodile kaktusima. To su ptice pjevice, gardelini, kanarinci, ševice, grlice, govori Jolanda, inače članica Udruge ljubitelja kaktusa u Balama. 

Kako su kaktusi pustinjske biljke i prilagođavaju se vremenskim uvjetima, ali ne uvijek i uspješno, mnogi uzgajivači odustali su. Najviše ih je onih koji su napustili uzgoj u glini, premda su se pokazali dobri rezultati. 

– Ova naša istarska zemlja bogata je mineralima, tako da ju ja dohranjujem još samo tako da humus od hrastova lišća stavim u tu zemlju sa kamenčićima. Kaktus voli humus od hrastova lišća, govori Jolanda.   

Ljekoviti pripravci

Primjećujemo kako su ove biljke tako obične i samozatajne, a tako bogate, ljekovite i čudesne. 

– Nismo svjesni koliko je aloa vera ljekovita kao biljka, i koliko bi bilo potrebno da se njezin uzgoj pojača, da se osposobi, i na neki način regulira i ozakoni proizvodnja pripravaka na bazi aloa vere, kaže naša sugovornica, koja naglašava da, kada je riječ o ljekovitim pripravcima, koje sama vrlo uspješno priređuje od ove biljke, bilo da je riječ o kremama, mastima, sirupima, tonicima i slično, voli drugima dati recept. 

– Pa neka si naprave svoje pripravke, ili neka si nabave od mene biljku, i da pokušaju sami uzgajati i napraviti. Jako dobar melem, koji se radi po starinskom, alpskom receptu, je melem od trinaest biljaka i od tri prirodna emulgatora, koji zamjenjuju konzervans i kemikalije, tako da nije ništa štetno za kožu. On nema roka trajanja, i sve što više stoji, dobije na djelotvornosti. I bez konzervansa je, kaže nam Jolanda Pajković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.