Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Zabrinjavajući podaci

Djeca u kolicima su 60 posto izloženija onečišćenju zraka nego odrasli. Znanstvenici zabrinuti, ali nude rješenje

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2018. u 19:42 2018-08-20T19:42:00+02:00

Znanstvenici sa sveučilišta u Surreyju zaključili su u istraživanju da dojenčad udiše zrak na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla. A pošto je razina onečišćenja najviša na visini do metra iznad tla, ta djeca udišu 60 posto više zagađenih čestica nego odrasli

 RIJEKA Dojenčad i ostala djeca koju voze u dječjim kolicima 60 posto su izloženija onečišćenju zraka od odraslih, pokazala je britanska studija.

 To se događa zato jer su u kolicima bliža tlu i ispušnim cijevima automobila, prenosi BBC.

 Opasnost po zdravlje za njih je veća jer su im tijela mala i u razvoju.

 Znanstvenici sa sveučilišta u Surreyju zaključili su u istraživanju da dojenčad udiše zrak na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla. A pošto je razina onečišćenja najviša na visini do metra iznad tla, ta djeca udišu 60 posto više zagađenih čestica nego odrasli, pokazuju dokazi.

 »S obzirom na to da se radi o ranjivim bićima zbog razvoja tkiva, imunološkog sustava i mozga u toj ranoj fazi života, zabrinjavajuće je to što su izložena tako visokoj razini onečišćenja«, rekao je voditelj istraživanja Prashant Kumar.

 Roditelji djecu mogu zaštititi tako što će se kolicima kretati dalje od najfrekventnijih prometnica jer je uz njih zagađenost najveća. Pomoći će i neko pokrivalo na kolicima, dodaje Kumar.

Znanstvenici se u ovom istraživanju nisu bavili time jesu li neke vrste kolica bolje ili lošije kada je u pitanju izlaganje onečišćenju.

 Studija je objavljena u časopisu Environment International.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.