Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Priča o uspjehu

'Besmisleno bi bilo napustiti ovakvu djedovinu': Mladi enolog otkriva zašto je umjesto velikog grada odabrao Pelješac

'Besmisleno bi bilo napustiti ovakvu djedovinu': Mladi enolog otkriva zašto je umjesto velikog grada odabrao Pelješac
'Besmisleno bi bilo napustiti ovakvu djedovinu': Mladi enolog otkriva zašto je umjesto velikog grada odabrao Pelješac
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2019. u 8:19 2019-03-25T08:19:00+01:00

Mladi enolog Ivan Bezek otkrio nam je kako je započeo novo poglavlje obiteljske vinarije te nastavio uspješnu tradiciju proizvodnje najkvalitetnijih peljeških vina koja dobivaju same pohvale vinskih kritičara 

Pelješka vina već stoljećima prati glas da su najbolja na ovom dijelu Mediterana, a status vinskog carstva taj poluotok nije izgubio ni do današnjih dana. Pravi raj za enologe poznat je po tradicionalnim obiteljskim vinarijama koje naslijeđuju nove genacije. Među njima je i mladi enolog Ivan Bezek koji je nastavio obiteljsku tradiciju dugu stotinu godina.

Život u gradu ili nastavak stogodišnje obiteljske tradicije proizvodnje vina? Mladi pelješki enolog vinar nije dugo dvojio

Pelješka vina već stoljećima prati glas da su najbolja na ovom dijelu Mediterana, a status vinskog carstva taj poluotok nije izgubio ni do današnjih dana. Sunce i svježi morski zrak u kombinaciji s oštrim padinama koje na prvi pogled izgledaju surovo no ipak daju mnogo, uz posebnu mikroklimu karakterističnu za taj kraj u konačnici daju neka od najboljih hrvatskih vina. Dingač, postup i plavac mali među najpoznatijim su sortama. Možda je malo reći da je Pelješčanima vinarstvo u krvi, a izgleda da na tu ljubav prema trsu nisu imune ni mlađe generacije. Da je zaista tako, uvjerit ćete se već u razgovoru s Ivanom Bezekom, mladim pelješkim enologom i vinarom koji se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina bavi posljednjih devet godina. Nakon završetka studija u Splitu vratio se na Pelješac i s ocem, sestrom i majkom nastavio obiteljski posao sa stogodišnjom tradicijom.

Danas Bezekovi imaju oko 25 tisuća loza, na imanjima smještenim u Janjini i općini Pijavičino, a godišnje proizvedu oko 15 tisuća litara vina. Osim što ih prodaju na kućnom pragu, svoja vina distribuiraju i lokalnim restoranima. Obiteljska imanja s majčine i očeve strane spojila su se u zajedničku priču, a kako je sve počelo, ispričao nam je mladi vinar koji je odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju.

bezak 1

“Djedovi i bake s obje strane, majčine i očeve, bavili su se uzgojem grožđa, tako da je u našoj obitelj vinarstvo tradicija u punom smislu te riječi”, kaže. Pravi uzlet, nastavlja Ivan, obiteljski je posao doživio još 1898. godine, kada je njegov djed opremio vinariju obitelji Bezek.

“Naš je djed volio pričati i moglo bi se reći da je pronašao investitora kojeg je uvjerio da je pametno uložiti u vinariju na Pelješcu. Dobili smo opremu iz Beča i njome opremili vinariju koja je postala ogledna za cijeli Pelješac. I dan danas je vinarija u kući sagrađenoj 1913. godine, no u međuvremenu je, dakako, modernizirana”, priča Ivan.

Taj djelić povijesti i zanimljiva obiteljska crtica jedan su od argumenata koje vam Ivan podastre kao odgovor na pitanje što ga je navelo da se vrati i posveti obiteljskom poslu umjesto da živi i radi u kakvom većem gradu. “Besmisleno bi bilo napustiti ovakvu djedovinu”, spremno ističe te dodaje da ne može zamisliti kako osmosatno radno vrijeme provodi u uredu. “Radije bih radio na zemlji”, dodaje.

Upravo je s Ivanom 2008. godine započeto novo poglavlje obiteljske vinarije. Sudeći prema nadahnuću i predanosti kojom pristupa poslu, još će godinama pod imenom Bezek pristizati plavci, rosei i šampanjci koji od vinskih kritičara dobivaju samo pohvale. Ipak, svjestan je Ivan da ovaj posao sa sobom nosi podosta rizika.

Radi se pod vedrim nebom, kaže. Nekoliko puta do sada Bezekovi su imali štete na vinogradima, prouzrokovane tučom. Kako su se snašli u tim situacijama? Ivan Bezek odgovara - smireno. “Zahvaljujući Croatia osiguranju, u kojem smo osigurani više od deset godina, osjećamo se puno sigurnije. U roku od dan ili dva, iz Croatije odmah izlaze na teren, procijene štetu i nadoknade ju. Iznimno smo zadovoljni što se možemo u miru posvetiti razvoju našeg posla, znajući da smo sigurni”, poručuje mladi vinar.

Kako bi se mogli neometano prepustiti razvoju poslovanja, znajući da i za najvećih vremenskih nepogoda te u slučajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imaju partnera na kojega mogu računati, poljoprivrednici se s povjerenjem obraćaju Croatia osiguranju kao osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Polica osiguranja usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge kulture te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućavaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.