Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Novi model

VOLVO XC40 Poprilično je jasno zašto je ovo europski automobil godine

VOLVO XC40 Poprilično je jasno zašto je ovo europski automobil godine
VOLVO XC40 Poprilično je jasno zašto je ovo europski automobil godine
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2018. u 10:09 2018-03-27T10:09:47+02:00

Odmah čim se pojavio u prodaji Volvo XC40 je u centru pažnje kao Europski automobil 2018. godine

Dolazak novog modela Volva XC40 povijesni je događaj koji u mnogočemu predstavlja korak u budućnost – u prvom redu na automobilskom tržištu. Samo nekoliko mjeseci od početka proizvodnje je po odazivu kupaca i automobilskih medija jasno da će novi kompaktni sportski terenac biti uspješan. Ovo je Volvo koji se dosada najviše izražava i donosi individualnost, zaigranost, zavodljiv izgled, inovativnu unutrašnjost i nagrađivanu sigurnost. Donosi mnogo više od toga – takvu razinu iznimnosti da je nagrađen titulom Europskog auta 2018. godine.

S dolaskom XC40 u paleti Volvo vozila po prvi puta u ponudi imamo 3 različita sportska terenca, koji zastupaju različite segmente. Volvo s novim XC40 po prvi puta ulazi u segment kompaktnih sportskih terenaca koji je trenutno najbrže rastući automobilski segment. XC40 je također prvi Volvo koji je napravljen na novoj modularnoj platformi CMA na kojoj će se u budućnosti proizvoditi novi modeli serije 40 i električni automobili.

U drugoj polovici prošle godine predstavljeni XC40 se u kratkom roku pokazao uspješnim. Njegova proizvodnja u belgijskom Gentu započela je u studenom. Uz dobar prijem kod kupaca novi automobil dobio je i iznimno veliku medijsku pozornost u svim dijelovima svijeta. Nakon što je osvojio prestižnu titulu Europskog auta 2018. godine, osvojio je i nagradu priznate britanske redakcije What Car?, koja je također proglasila XC40 automobilom godine u Velikoj Britaniji.

Izvori inspiracije pri stvaranju novog XC40 bili su ulična umjetnost, gradska arhitektura, proizvodi poznatih dizajnera i popularna kultura. Pored toga u središtu kontrolne ploče nalazi se prostor za mobilni uređaj koji omogućava bežično punjenje baterije. Dodatnu mjeru funkcionalnosti nudi prtljažnik koji je opremljen s dvostrukim dnom, skrivenim ladicama za vrijednosne predmete i držač za vrećice iz dućana.

Jedan od sastavnih dijelova novog XC40 je također već poznata Volvo sigurnost. Opremljen s nagrađivanim sigurnosnim tehnologijama, po čijoj zasluzi je jedan od najsigurnijih kompaktnih sportskih terenaca na tržištu. Sigurnosna oprema i sustavi asistencije uključuju sustave City Safety, Pilot Assist, sustav protiv izletavanja s ceste (Run-Off Road Protection and Mitigation) i Cross Traffic Alert s 360-stupanjskom kamerom koja olakšava parking manevar. XC40 putnike štiti s iznimno tvrdom karoserijom koja je u velikoj mjeri napravljena od borovog čelika. Prednja sjedala s WHIPS tehnologijom smanjuju mogućnost ozljede vrata pri udarcu u stražnji dio automobila, u slučaju sudara prednji sigurnosni pojasevi se automatski stežu i dodatno osiguravaju da se putnik ne pomakne iz svoje pozicije. Ako se automobil digne u zrak, sjedala u tome primjeru teškog slijetanja apsorbiraju energiju i štite kralježnice.

Novi kompaktni SUV dostupan je s dva motora – dizelskim D4 (190 KS) i benzinskim T5 (247 KS). U proljeće na tržište dolaze još tri motora: D3 (150 KS), T3 (156 KS) i T4 (190 KS). Kasnije će biti dodani plug-in hibrid i posve električna verzija automobila. XC40 je prvi model marke Volvo koji će biti dostupan s 3-cilindarskim motorom.

X40 koji je upravo stigao u prodajne salone kod ovlaštenih Volvo partnera, su domaćoj javnosti u Sloveniji predstavili još prošle godine u studenom, u okviru događaja Mjesec dizajna u Ljubljani 2017. godine. Na početku prodaje u Hrvatskoj XC40 je dostupan od 45.990 eura (XC40 D4 AWD A Momentum +). Na proljeće će biti dostupni cijenom pristupačniji modeli. XC40 T3 s prednjim pogonom započinje od 34.990 eura, a D3 motor kreće od 34.990 eura. Oba osnovna modela su u vidu osvojenog naziva Europskog automobila 2018. godine i dodatno su opremljeni s paketima Light i Business.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.