Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
12. prosinca 2019.
Volvo 360C

foto/video Pogledajte automobil budućnosti: Tansformira se u ured i hotelsku sobu, a funkcionira bez vozača

Prototip vozila Volvo 360C / Reuters
Prototip vozila Volvo 360C / Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2018. u 16:14 2018-09-13T16:14:25+02:00

Švedski proizvođač razvio je prototip automobila bez vozača koji nudi 'uslugu u rasponu od 360 stupnjeva': možete ga pozvati da dođe po vas, glasno upozorava smetenog pješaka, komunicira s drugim automobilima i još štošta

Kako bi bilo da postoji automobil koji možete transformirati u svoj ured ili u hotel? Bilo bi dobro da u svom automobilu možete popiti aperitiv, naspavati se i obaviti poslovni susret, zar ne? To je sanjarska ideja koju proizvođač automobila Volvo želi pretvoriti u stvarnost razvijanjem modela 360C, piše talijanski list Corriere della Sera.

Riječ je ponovo o automobilu koji se može kretati bez vozača, u ovom slučaju govorimo o vozilu bez volana, koje bi švedski proizvođač trebao pustiti u prodaju u prvoj polovici sljedećeg desetljeća.

Neće to biti automobil koji bi zamijenio osobno vozilo na kakvo smo navikli, već auto koji nudi 'uslugu u rasponu od 360 stupnjeva': zamišljeno je naime da ga možete 'pozvati', naručiti da vas dođe prevesti do želejnog cilja. I sve to bez vozača, jer novi model automobila sve obavlja sam.

Solarno i električno punjenje

Cilj je revolucionirati cjelokupni sustav prijevoza: ukoliko automobil postane ured i spavaća soba, zašto bi se koristilo drugačije prijevozno sredstvo za prijevoz na srednje dugačke relacije?

Vozilo, koje je zasad na razini prototipa, koristi solarnu i električnu energiju, pa more služiti za vožnju svugdje - čak i u gradskim središtima, pieš Corriere della Sera.

Zvučnim i svjetlosnim signalima, inspiriranim onim prirodnim (kad automobil kreće čuje se zvuk sličan disanju, koje se s vremenom ubrzava), Volvo 360C komunicira i s drugim vozilima (kojima upravljaju vozači).

Kada takav automobil naiđe na pješaka koji primjerice sluša glazbu pomoću slušalica i ne primijećuje da stiže vozilo, ovaj inovativni automobil ispušta zvučni signal koji je dovoljno glasan da privuče pažnju pješaka.

Naravno, senzori ovakvog vozila bilježe i prolazak biciklista. Kao kod svih modela bez vozača, i ovdje je primarni cilj reducirati broj prometnih nesreća, a u ovom slučaju onih koje su rezultat nesporazuma između vozača (kada je jedan uvjeren da će se drugi zaustaviti, a to se ne dogodi): ovaj je automobil projektiran kako bi modificirao svoju putanju na osnovi kretanja drugih vozila. 

Volvo 360C, Foto Reuters

Pokrivač je ujedno zračni jastuk

Ovo bi vozilo bilo idealno i za slijepe i slabovidne osobe, koje bi mogle bez problema koristiti ovaj model automobila za prijevoz do cilja.

Drugo iznenađenje krije se u unutrašnjosti automobila: može se urediti na više načina. U slučaju potrebe, tu je stolić s kuhalom za kavu ili čašice za ispijanje aperitiva. U drugom slučaju, jedno se sjedalo pretvara u krevet, dok ladica može poslužiti za odlaganje putnog kovčega i odjeće.

I na kraju, pravo iznenađenje je pokrivač: ne služi samo pokrivanju već je riječ o pravom sigurnosnom sustavu. To je zapravo zračni jastuk ili airbag koji vas štiti dok spavate. 

 

Volvo 360C, Foto Reuters

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.