Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2020.
Volkswagen

Legendarna Buba odlazi u povijest. Ovo je zadnji primjerak

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 9:07 2019-07-11T09:07:00+02:00

Zadnji automobil proizveden – denim blue kupe – ostat će u Volkswagenovu muzeju u Puebli.

Posljednja Buba silazi danas s proizvodne trake u Volkswagenovoj tvornici u Puebli u Meksiku,  gdje se automobil koji je postao kulturnom ikonom proizvodio gotovo 40 godina, objavio je Volkswagen u srijedu.

Njemački proizvođač automobila svečano je obilježio kraj proizvodnje Bube, auta koji je zaradio mjesto u popularnoj kulturi zbog svojeg jedinstvenog oblika i odanih fanova koji su voljeli njezin zrakom hlađeni stražnji motor, njezinu reputaciju da je neuništiva i slavni status nakon niza holivudskih filmova u kojima ima glavnu ulogu (»Herbie«).

»Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube«, rekao je predsjednik i izvršni direktor Volkswagenove grupe u Americi u priopćenju za medije.

»Premda joj je kucnuo čas, zauvijek ćemo poštovati ulogu koju je taj auto odigrao u evoluciji našeg brenda«.

Buba je prvi put uvezena na sjevernoamerička tržišta iz Njemačke 1949. Gotovo 5 milijuna primjeraka prodano je u Sjedinjenim Državama, što je predstavljalo oko četvrtinu od prodanih 21,5 milijuna Buba širom svijeta. Volkswagen je potkraj 1990-ih uveo redizajniranu Bubu novim generacijama vozača i prodao više od 1,2 milijun primjeraka širom svijeta.

Treća, sadašnja generacija Buba izašla je na tržište 2011.

Sve Bube nastale nakon prvog redizajna proizvedene su u tvornici u Puebli i otamo distribuirane širom svijeta.

Zadnji automobil proizveden – denim blue kupe – ostat će u Volkswagenovu muzeju u Puebli. Tvrtka će uskoro početi proizvoditi kompaktne sportske automobile dizajnirane za sjevernoameričko tržište.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.