Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Stotinu izlagača u Vodnjanu

4. DANI MLADIH MASLINOVIH ULJA Sajam oduševio predsjednicu Hrvatske i desetke tisuća posjetitelja

Stotinu izlagača stiglo je u Vodnjan
Stotinu izlagača stiglo je u Vodnjan
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2018. u 18:22 2018-11-17T18:22:00+01:00

Vodnjanski sajam mladih maslinovih ulja je unutar šatora površine od 1700 »kvadrata« otvoren i u nedjelju do 20 sati, a na programu su opet zanimljiva gastronomska događanja

VODNJAN Stotinu izlagača od kojih neki i nisu proizvođači maslinovih ulja već također omiljenih proizvoda poput sireva, pršuta i sličnih vrhunskih suhomesnatih delicija, iz niza država regije te Italije, kao i birana gastro scena predvođena vrhunskim kuharima poput Roberta Perića i Deniza Zembe odlike su 14. Dana mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello što se od petka održavaju u Vodnjanu.

Najbrojniji su maslinari s juga Istre kao i s njezinog zapadnoobalnog područja, ne nedostaje ni onih s ostalih jadranskih područja – Grad Cres je tako predstavio svoja međunarodno brendirana ulja, a bili su tu i maslinari iz Luna s uljem koje daju njihova tisućljetna stabla – dok su raritetniji, mada i oni već kao tradicionalni, bili maslinari iz Hercegovine te Crne Gore.

Kolinda Grabar Kitarović, Dani mladog maslinovog ulja, Vodnjan,

Sajam su iskoristili i istočnoslavonski proizvođači iz Osijeka ili Vukovara, dok je Virovitica predstavljala podravsku scenu.

Sajam, najvažniji u Hrvatskoj kad su maslinova ulja u pitanju, otvorila je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović koja je nakon posjeta sličnim prezentacijama tartufa i pršuta u Motovunu i Tinjanu prije nekoliko tjedana pokazala koliko cijeni napore Istre u obnovi poljoprivrede i s  njom povezane gastronomske scene.

Kako je i Grabar-Kitarović istaknula, Istra je u tome lider kao i primjer ostalima u kojem bi smjeru bilo poželjno kretanje sveukupne hrvatske scene iz tog sektora.

S time se slaže i Valter Flego, istarski župan koji je pak poentirao isticanjem  brojnih zdravstvenih blagodati maslinovog ulja, dok je trostruko proglašenje najboljom svjetskom maslinarskom regijom od strane Flos Oleia, najznačajnijeg svjetskog vodiča kada su u pitanju ekstra djevičanska maslinova ulja po njemu ravno osvajanju – Lige prvaka.

Sajam mladog maslinovog ulja, Vodnjan,

Vodnjanski sajam mladih maslinovih ulja je unutar šatora površine od 1700 »kvadrata« otvoren i u nedjelju do 20 sati, a na programu su opet zanimljiva gastronomska događanja.

Ponajprije ono naziva »Austrougarska gastronomija: kako se jelo u Istri prije 100 godina« za koji je zadužen chef Robert Perić kao i »Ča to kuhaju Boduli«.

Zanimljivo je i to, iako se u dosadašnjim izdanjima Vodnjana naglasak apsolutno stavljalo na vina s istarskog poluotoka, kako se od ovog izdanja jednako snažni akcent stavlja i na – pivsku craft scenu na kojoj se itekako ima što vidjeti i – probati.

Očekuje se kako će do zatvaranja sajam posjetiti 20 tisuća ljudi što na najbolji način pokazuje koliko je naraslo zanimanje za gastronomsku i zdravstvenu kvalitetu maslinovih ulja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.