Grad: Rijeka
Danas: 18° djelomično oblačno
Sutra: 8° 18° vedro
27. veljače 2017.
Jedno u pismu, a drugo namjera

"Vizija nade" Ferenčaka i Turkovića: obećali brigu o bolesnoj djeci, pa zemljište prodali Todoriću

Petar Turković i Srećko Ferenčak / Foto Darko JELINEK
Petar Turković i Srećko Ferenčak / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2012. u 15:28 2012-02-17T15:28:06+01:00

»U tom Centru pružali bismo višestruko oštećenoj djeci besplatne dnevne programe«, pisali su 1996. Gradu Ferenčak i Turković, da bi dobiven teren par godina kasnije prodali Konzumu za 9, 6 milijuna kuna

ZAGREB Kandidiranje Srećka Ferenčaka za mjesto u Nadzornom odboru JANAF-a oživjelo je staru gradsku aferu, u kojoj je Grad zbog obećanja gradnje centra za dnevnu skrb invalida ostao bez vrijednog zemljišta vrijednog desetak milijuna kuna. 

    Mnogi su se po ovom pitanju izjasnili, Ferenčakova kandidatura za Nadzorni odbor je povučena, samo iz Grada Zagreba nitko nije rekao ni slovo o predmetu u kojem uloga »oštećenog« pripada upravo Zagrebu. Novi list u posjedu je dokumenta kojim je Hrvatski Nanbudo institut od Grada Zagreba tražio i na koncu dobio zemljište, koje je kasnije prepisano na ime Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića. Njih dvojica, podsjetimo, na koncu su ga prodali Konzumu i podijelili po 4,8 milijuna kuna. U zaglavlju dokumenta, zapravo pisma namjere koji su od Grada tražili zemljište, stoji naslov – »Vision of Hope« (Vizija nade). 
 

I danas na položajima

– Hrvatski Nanbudo Institut navladina je organizacija koja se bavi podizanjem kvalitete života građana RH, a posebice osoba s posebnim potrebama. Od 1992. godine provodi projekte za pomoć hendikepiranim osobama, žrtvama rata. (...) Glede problematike na kojoj radimo već nekoliko godina, i prateći stremljenja u tom području u svijetu, odlučili smo se za projekt gradnje Centra za dnevnu skrb o višestruko oštećenoj djeci i mladeži, kakav kod nas ne postoji. U tom Centru pružali bismo višestruko oštećenoj djeci besplatne dnevne programe, koji bi uključivali defektološki, fizioterapijski i kineziterapijski tretman, kao i radno okupacijske aktivnosti u radionicama. Za takvu djecu, na žalost, programa u našem gradu i okolici nema te bi postojanje istog predstavljalo veliko oterećenje za obitelji u kojima se takva djeca i mladež nalaze, stoji zapisano u pismu namjere Nanbudo instituta. 

    Grad Zagreb pristao je na ponudu, a i Gradska skupština nije mogla odoljeti ovakvim obećanjima. U ovom slučaju vrlo je znakovito da je Nanbudo instut već imao lokacijsku dozvolu za gradnju, iako zemljište nije posjedovao. Zahtjev za lokacijsku dozvolu predao je FERBOS, poduzeće Srećka Ferenčaka koji danas obnaša dužnost Glavnog tajnika HNS-a. 

    Valja nepomenuti, uistinu je neobično da je Ferenčakovo privatno poduzeće tražilo lokacijsku dozvolu za zemljište koje nije posjedovalo; za zemljište koje će kasnije Nanbudo institut tražiti za potrebe gradnje Centra za dnevnu skrb invalida. 

    Vratimo se načas pismu namjere, iz lipnja 1996. godine, kojim je Nanbudo tražio zemljište vrijedno milijune kuna. U njemu stoji i sljedeće: 

   Grad nije odolio

»Naš Centar za dnevnu skrb invalida služio bi kao ogledni i edukacijski centar posebnog obrazovanja, u kojem bi strani stručnjaci održavali seminare i treninge za stručnjake iz Hrvatske. Kako čitav centar želimo izgraditi sredstvima stranih donatora, a centar će služiti isključivo našim građanima s posebnim potrebama i stručnjacima koji se bave njihovom rehabilitacijom, molimo vas da nam u dodjeli zemljišta i građevinske dozvole iziđete u susret s minimalnim mogućim troškovima.« 

    Grad je ovom zahtjevu udovoljio i izišao u susret Nanbudo institutu. Dobili su zemljište s minimalnim mogućim troškovima. Nanbudo institut 90 posto zemljišta prepisao je Srećku Ferenčaku i Petru Turkoviću temelju navodnog povrata duga. Na zemljištu predviđenom za gradnju Centra za dnevnu skrb invalida, gdje su pomoć trebala dobivati hendikepirana djeca, nikad nije zakopana niti lopata, sve dok ga Srećko Ferenčak i Petar Turković nisu prodali Konzumu Ivice Todorića i kad je niknuo supermarket. Pritom su, rekosmo, podijelili po 4,8 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka