Velika akcija USKOK-a u Zagrebu

Ucjenom do dozvole: Inspektori i gradski službenici od vlasnika vrtića tražili tisuće kuna mita

Ana Raić Knežević

Prema za sada dostupnim informacijama, vlasnika objekta tražili su dvadesetak tisuća kuna mita, kako bi mu izdali sva odobrenja potreba za početak rada vrtića. Riječ je o slučaju što ga je vlasnik nekretnine u Jazbini istražiteljima prijavio još u proljeće ove godine



ZAGREB  Zbog trgovine utjecajem i primanja mita tijekom gradnje dječjeg vrtića u zagrebačkoj Jazbini uhićeno je pet osumnjičenih, među kojima dvojica zaposlenika Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, te dvojica inspektora.


Jedan od uhićenih inspektora zaposlenik je Ministarstva unutarnjih poslova te je bio nadležan za izdavanje potrebnih dozvola za sigurnost objekta u kojem se trebao nalaziti vrtić.


Prema za sada dostupnim informacijama, vlasnika objekta tražili su dvadesetak tisuća kuna mita, kako bi mu izdali sva odobrenja potreba za početak rada vrtića. Riječ je o slučaju što ga je vlasnik nekretnine u Jazbini istražiteljima prijavio još u proljeće ove godine. Prema njegovoj prijavi inspektori su ga tražili mito, a tim su novcem očito trebali biti »podmazani« i nadležni službenici gradskog ureda. Osim za primanje mita, osumnjičeni su i za trgovinu utjecajem.




Nekoliko mjeseci inspektori i gradski službenici bili su pod tajnim policijskim mjerama, odnosno nadzirani su svi njihovi kontakti i kretanje. Sada su istražitelji očito došli do dovoljno dokaza da finaliziraju ovo kriminalističko istraživanje, pa je petorka lišena slobode. Kako je u pitanju postupak što ga koordinira USKOK za sada nije poznato više detalja, no nije isključeno da će svi osumnjičeni završiti iza rešetaka bez obzira što iznos mita traženog od vlasnika budućeg vrtića nije velik. No, evidentno je da su službenici i inspektori zlorabili svoje funkcije kako bi na nezakonit način došli do novca.


Doznajemo kako nekretnina u Jezbini već više od tri godine čeka prenamjenu u predškolsku ustanovu koja u tom dijelu grada posebno nedostaje. Da roditelji vrtićke djece iz Jazbine gdje je niklo novo naselje nemaju kamo sa svojim mališanima primjetili su nadležni vijećnici, te je gradnja predškolske ustanove bila predviđena i urbanističkim planom. Vlasnik nekretnine je pokušao povećati prvotno predviđeni kapacitet privatnog vrtića, no tada se našao u mreži korupcije.


Dovršetak ovog vrtića najavljivana je još prošle godine. U programu gradske četvrti Maksimir predstavio ga je predsjednik Vijeća Stanko Gačić. Uz ovaj vrtić obećan je i dovršetak izgradnje bazena na Sveticama, natkrivanje tržnice Kvatrić, izgradnja osnovne škole Antun Gustav Matoš, obnova osnovne škole Bukovac, rješavanje komunalne infrastrukture, te realizacija projekta Park zdravlja Maksimir-Park Kozjak.