Dvoje HNS-ovih zastupnika predložilo prijevremene izbore

Stojak: Bandić je pretvorio Gradsku skupštinu u svoju džuboks mašinu

Hina

Zagrebački gradski zastupnici HNS-a, Tomislav Stojak i Vedrana Gujić izrazili su nezadovoljstvo što je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor odgodio današnju skupštinsku sjednicu na kojoj je glavna tema trebao biti plan gospodarenja otpadom, ocijenivši kako je pravi razlog to što je gradonačelnik Milan Bandić shvatio da nema dovoljan broj glasova.



ZAGREB Zagrebački gradski zastupnici HNS-a, Tomislav Stojak i Vedrana Gujić izrazili su nezadovoljstvo što je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor odgodio današnju skupštinsku sjednicu na kojoj je glavna tema trebao biti plan gospodarenja otpadom, ocijenivši kako je pravi razlog to što je gradonačelnik Milan Bandić shvatio da nema dovoljan broj glasova.


Na konferenciji za novinare HNS-ovi zastupnici Stojak i Gujić predložili su prijevremene izbore, kao najbolje rješenje rješavanja problema u gradu Zagrebu.


»To je ono osnovno pitanje – je li u Gradu Zagrebu Milan Bandić sa svojom Listom izgubio većinu u Gradskoj skupštini«, upitao je Stojak.




Dodao je da će, kada dobije odgovor na to pitanje, znati hoće li Gradska skupština uopće više moći funkcionirati ili ćemo, »a što bi možda čak i bilo najbolje rješenje, ići na prijevremene izbore za Grad Zagreb«.


»Smatramo nedopustiv da se sa Skupštinom gradonačelnik poigrava kao da je džuboks mašina. Gradonačelnik Bandić pretvorio je Gradsku skupštinu u svoju džuboks mašinu, a nažalost, predsjednik Gradske skupštine je prihvatio takav model funkcioniranja«, ustvrdio je HNS-ovac Stojak.


Nedopustivim je ocijenio da sjednica Gradske skupštine uredno bude sazvana, uredno zastupnici dobiju materijale, pripremaju se za sjednicu, sudjeluju na tribinama koje organiziraju ekološke udruge u vezi s Planom gospodarenja otpadom, i dan prije sjednice se Skupština otkazuje.


Stojak je rekao kako im je apsolutno nepoznat razlog otkazivanja sjednice Gradske skupštine, a ako je razlog Plan gospodarenja otpadom jer do tog trenutka nije došla suglasnost Ministarstva graditeljstva na Prostorni plan, ta suglasnost je došla jučer.


Predsjednika Gradske skupštine smatra odgovornim jer je dopustio prije nekoliko mjeseci da se to isto dogodi.


»Kada ste jedanput dopustili da gradonačelnik koji na to nema pravo, otkazuje sjednice Gradske skupštine jednostavno ste došli u situaciju da postajete mali pijun u rukama velikog meštra koji raspolaže svime u gradu i upravlja svime«, rekao je Stojak.


Vedrana Gujić smatra da je problem otpada u Zagrebu dugoročan, koji traže da se stavi na dnevni red sjednice Skupštine već godinama, a sada je došao kao Plan gospodarenja otpadom u 2015. što znači tri mjeseca prije isteka njegovog roka.


Rekla je da Plan treba biti dugoročan i sveobuhvatan te ponuditi adekvatno rješenje za problem otpada u Zagrebu a ovaj nije adekvatan jer su i udruge i zastupnici postavljali više puta ključna pitanja, na koja gradonačelnik nije dao odgovore – od kapaciteta spalionice do njezine tehnologije te kamo s ostacima spaljivanja.


Dok ne dobijemo ta rješenja ne možemo takav Plan niti podržati, a također smatramo da spalionica nije najbolje rješenje već želimo da se Grad više fokusira na odvojeno prikupljanje otpada, kao i na reciklažu i moderne tehnologije obrade otpada za koje itekako može dobiti sredstva iz Fondova EU, dok bi spalionicu morao plaćati isključivo novcima Zagrepčana, istaknula je Gujić.Rekla je da su sada dobili dodatna dva tjedna u kojima se Plan može revidirati.

Očekuju da će sadržavati zahtjeve koje su postavile udruge i zastupnici te da će dobiti sveobuhvatan Plan koji će biti baziran na odvojenom prikupljanju otpada, reciklaži i modernim tehnologijama obrade otpada.