Kritična mas(K)a

Sindikat biciklista u prosvjednoj povorci vozi po zagrebačkim ulicama

Hina



ZAGREB Članovi Sindikata biciklista danas će vožnjom pod maskama zagrebačkim ulicama ponovno upozoriti na činjenicu da zagrebačka Gradska uprava i Zagrebački holding još uvijek nisu prepoznali potrebe biciklista.Bit će to osma za redom povorka Kritične mase koja se danas, zbog fašnika, zove Kritična mas(K)a.


»Danas opet vozimo, jer u tri godine, koliko udruga postoji, Grad još uvijek nije prepoznao potrebe zagrebačkih biciklista«, poručuju iz Sindikata biciklista.Biciklistička povorka kreće u 18,30 sati s Rooseveltovog trga, ispred Muzeja Mimara, a završava na Zrinjevcu.


Vozit će središtem Zagreba slijedećom rutom: Rooseveltov trg – Ulica J. Žerjavića – Ulica Baruna Trenka – Ulica P. Hatza – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Ulica kralja Zvonimira – Šubićeva ulica – Kvaternikov trg – Vlaška ulica – Trg J. Langa – Branjugova ulica – Ulica J. Palmotića – Boškovićeva ulica – Park Zrinjevac.




Iz Sindikata biciklista navode da povorkom žele pokazati koliko je ljubitelja bicikla u Zagrebu i zatražiti bolje uvjete u gradskoj vožnji.


Primjerice, nakon molbe da se od snijega počiste i biciklističke staze, jedini odgovor koji smo dobili jest da je to suluda molba, jer građani moraju stići na posao, kažu u sindikatu.. Vozimo na radni dan zato što želimo pokazati koliko biciklista ima u Zagrebu odnosno onih građana koji bicikl biraju kao prijevozno sredstvo upravo za odlazak na posao, fakultet i u školu. Ne želimo samo čiste nego i bolje staze i uvjete, bolje prometnice i parkinge, kao i razumijevanje gradskih vlasti da smo sastavni dio svakodnevnog i redovnog gradskog prometa, poručuje Sindikat biciklista.


»Budući da je zadnji dan fašnika, pozivamo sve da dođu maskirani i osvijetljeni«, kazala je Mirna Puškaš iz Sindikata biciklista.Premda je u Zagrebu svake godine sve više biciklista, titulom »grada bicikala« u Hrvatskoj se ipak ponosi Varaždin gdje na jednog stanovnika ima čak dva bicikla. U Europi prednjači Amsterdam gdje se biciklom dnevno služi gotovo 750.000 građana.


Bicikl je najčešće korišteno prometalo u svijetu. Procjenjuje se da danas na svijetu ima približno 2 milijarde bicikala.Osim što je vožnja biciklom zdrava za čovjeka, zdrava je i za planetu Zemlju: vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg na godinu, napominju iz Sindikata biciklista.