Međunarodna vrtna izložba

Raskošan ”Floraart” na zagrebačkom Bundeku razgledalo oko 320.000 posjetitelja

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



Oko 320.000 posjetitelja razgledalo je ovogodišnji »Floraart«, međunarodnu vrtnu izložbu koja se proteklih sedam dana održavala na zagrebačkom Bundeku, a zatvorena je u nedjelju navečer.


Voditelj Zrinjevca, organizatora izložbe, Igor Toljan rekao je Hini kako je bilo desetak posto više posjetitelja nego lani, koje u dolasku na Bundek nije omela nije ni kiša koja je ovih dana povremeno padala.


Na ovogodišnjem »Floraartu« predstavilo se 217 izlagača – uz hrvatske izlagalo je i 18 stranih iz osam zemalja: Slovenije, BiH, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Mađarske i SAD-a.




Izložba u parku uz jezero Bundek, prostirala se na oko 30 hektara površine. Osim izložbe cvijeća i proizvoda za vrtlarstvo, »Floraart« je obilovao raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom.


U sklopu izložbe održano je i natjecanje »Hrvatski kup florista« te dodijeljene nagrade za uređenje unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora u kategoriji vlastite proizvodnje i kategoriji kreativnog izraza u oblikovanju prostora.


Među nagrađenima je i zadarska tvrtka Nasadi čija je instalacija »Paška čipka« osvojila »Nagradu za promicanje kulturne baštine«. Cvjetna instalacija veličine 50 kvadratnih metara s prepoznatljivom i strogom formom čipke ukrašena je s više od 2.000 sadnica sezonskog cvijeća – begonija i tagetesa. Instalaciju je osmislila inženjerka hortikulture Dora Maštrović Pavičić.


Najboljima su nagrade uručene na svečanosti u palači Dverce koju je za sudionike »Floraarta« tradicionalno priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naglasio je kako Floraart ima veliki turistički, gospodarski, kulturni i estetski značaj za grad.


Ove godine bila je jubilarna, 10. obljetnica održavanja izložbe na Bundeku.