25 točaka

Platforma »Zagreb je naš« pred Gradskom skupštinom predstavila svoj proglas

Hina



 Oko četiri stotine članova i simpatizera političke platforme »Zagreb je naš!« u utorak su navečer pred zgradom zagrebačke Gradske skupštine predstavili svoj proglas u 25 točaka u kojem su istaknuli kakav grad žele i za kakav će se grad boriti na lokalnim izborima.


U glasnoj povorci s transparentom »Zagreb je naš!« krenuli su s Katarininog trga te su Ulicom sv. Ćirila i Metoda došli pred Gradsku skupštinu na čija su vrata postavili »Proglas političke platforme ‘Zagreb je naš!’ – Vratimo grad u svoje ruke!«. Zatim su pročitali 25 točaka proglasa.Član te političke platforme Tomislav Tomašević Hini je izjavio da je to bilo prvo njihovo javno okupljanje zato što je danas Gradska skupština raspisala izbore za vijeće gradskih četvrti i vijeće mjesnih odbora, a upravo je to razina na koju stavljaju poseban naglasak u političkom djelovanju jer žele da se što više odluka o upravljanju gradskim resursima i prioritetnim projektima donosi na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora.

»To je razina vlasti koja je najbliža građanima i zato pozivam građane i partnerske inicijative da se mobiliziraju, da se aktiviraju, da zajedno s nama formiraju liste za mjesne odbore i vijeća gradskih četvrti kako bi preuzeli kontrolu, kako bi vidjeli kako se upravlja resursima u gradu«, poručio je Tomašević.


Najavio je da će izaći na lokalne izbore u Zagrebu zajedno sa strankom Za grad, koja se pridružila platformi. Rekao je da će imati zajedničke kandidate i za gradonačelnika tj. gradonačelnicu i za listu za Gradsku skupštinu te za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Pozvao je i druge progresivne stranke, kvartovske inicijative i građane da se povežu.




Tomašević je istaknuo kako žele potpuno promijeniti model razvoja grada koji se sada, kako je ustvrdio, »temelji na megalomanskim projektima, privatizaciji komunalnih usluga, od čega imaju korist pojedinci, a građani dobiju onda više račune«.


»Želimo veće sudjelovanje građana i oblikovanje u razvoju grada – da građani odlučuju kako će izgledati kvartovi, a ne da moraju prosvjedovati protiv samovolje ekonomskih i političkih moćnika što smo vidjeli i na Savici, gdje se u parku namjeravala graditi crkva te na Vrbiku, Središću i tako dalje«, rekao je.


»Želimo zelenu industrijalizaciju grada, razvoj društvenog poduzetništva, želimo decentralizirati kulturu, koristiti javnu nabavu za lokalizaciju ekonomije, želimo transformirati javna poduzeća tako da se uvede građanski nadzor nad upravljanjem javnim poduzećima kako bi se smanjio klijentalizam i korupcija. Želimo promijeniti model u kojem sve što se u gradu gradi se zapravo preplati barem nekoliko puta, da jedan uski krug ljudi zaradi novac sa strane«, poručio je Tomašević.


Iz političke platforme »Zagreb je naš!« poručili su i kako žele razviti partnerstvo sa Sveučilištem u Zagrebu, kako žele grad u kojem će se sustavno ulagati u razvoj obrazovanja i obrazovne politike na svim razinama te u čijim će se vrtićima i školama provoditi odgoj i obrazovanje za demokraciju i ljudska prava.


»Želimo da Zagreb postane grad u kojem je proračun na svim razinama u potpunosti transparentan, a građani o dijelu proračuna direktno odlučuju«, istaknuli su.


Žele »uvesti socijalne i ekonomske politike koje potiču egalitarnu raspodjelu rada i skrbi između muškaraca i žena, te koje podržavaju raznolikost suvremenih kućanstava – od samohranih roditelja, preko istospolnih parova do proširenih obitelji«.»Želimo da se Zagreb razvija kao interkulturalan grad u kojem se poštuju i ostvaruju prava migranata i izbjeglica te da se sve koji odluče živjeti u njemu ravnopravno uključuje u gradski politički, ekonomski i kulturni život«, poručili su, među ostalim, iz političke platforme »Zagreb je naš!«