'Birači bi loše prihvatili'

Mir do – svibnja: HDZ definitivno odustao od rušenja Bandića u Zagrebu

Zlatko Crnčec

Trojka iz Bandićevog kluba u Saboru je pak glasala za državni proračun, iako su najavljivali da će glasovanje biti – neizvjesno



ZAGREB HDZ je definitivno odustao od rušenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na način da ne prihvati izglasavanje gradskog proračuna za 2017. godinu. Kako se može neslužbeno doznati u ovoj stranci, HDZ ne želi rušiti Bandića s kojim je trenutno u koaliciji u Zagrebu jer smatra da bi birači loše prihvatili činjenicu da su se iznenada okrenuli protiv svog koalicijskog partnera, a Bandić bi bio doživljen kao žrtva. U vodstvu HDZ-a smatraju da bi puno bolje bilo odraditi koaliciju s Bandićem do kraja, odnosno do svibnja sljedeće godine kada će se održati redovni lokalni izbori, a potom mu suprotstaviti jakog protukandidata koji još uvijek nije određen.


Da je tome tako potvrđuje i jučerašnja izjava predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića koji nije rekao da će HDZ glasati protiv proračuna čak i ako ne bude prihvaćen ni jedan amandman ove stranke.


– Vidjet ćemo što je od amandmana usvojeno. Idemo s amandmanima i vidjet ćemo kada dođu konačni odgovori kako će taj proračun izgledati, rekao je Mikulić. Odgovarajući na pitanje hoće li podržati proračun čak i ako se odbiju svi HDZ-ovi amandmani Mikulić je rekao da je »principijelno čovjek koji nikada ne odustaje«. Prije desetak dana Mikulić je govorio o tome da će HDZ rušiti Bandića na proračunu i tako isprovocirati situaciju u kojoj bi Vlada imenovala povjerenika za Zagreb koji bi vodio grad do svibnja sljedeće godine. Iz Mikulićeva kruga dolazile su informacije da ga je u ovu inicijativu poguralo vodstvo stranke. Međutim, tamo neslužbeno tvrde da je to bila isključivo Mikulićeva osobna inicijativa jer si želi pojačati poziciju da bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.




Moguće je i da je vodstvo HDZ-a povuklo kočnicu zbog toga što Bandić ima utjecaj na tri zastupnika u Saboru iako ni jedan nije formalno član njegove stranke. Riječ je o nezavisnima Željku Lackoviću i Kažimiru Vardi, te o reformistu Darinku Dumboviću. Oni su naime nakon što je Mikulić izašao s idejom rušenja Bandića odbili glasovati za 16 zakona koji čine poreznu reformu. Učinili su to, kako je tada pojasnio Lacković, zbog toga što su bili zgroženi time što Vlada nije prihvatila ni jedan amandman oporbe. Lacković je tada u izjavio da njih trojica imaju velikih primjedbi i na prijedlog proračuna za 2017. te da je vrlo neizvjesno kako će se postaviti kada će se o njemu glasovati u Saboru. Međutim, prije dva dana sva su trojica glasala za proračun iako Vlada opet nije prihvatila ni jedan oporbeni amandman.


– Proračun bi mogao biti i bolji, ali ne bi bilo u redu da nakon samo 100 dana ne glasamo za proračun Vlade koju podržavamo. Ovo nema nikakve veze s tim da je HDZ odustao ili nije odustao od toga da u Zagrebu ide na rušenje Milana Bandića. Te se odluke donose u sferi visoke politike kojoj ja ne pripadam, rekao je Lacković za naš list.