Smanjenje broja radnika za 10 posto

Ljubičić: I ove godine smanjenje zaposlenih u Holdingu

Hina

"Nemoguće je napraviti plan restrukturiranja za desetak različitih djelatnosti ali plan restrukturiranja za pojedino trgovačko drušvo bit će daleko lakše napraviti", rekao je Ljubičić novinarima



Ljubičić je novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine, u povodu planova da ZET postane društvo s ograničenom odgovornošću, rekao da će ZET morati biti u znatnijem vlasništvu izravno Grada. Ali Grad je vlasnik Holdinga, pa se tu de facto ne mijenja ništa, a skupština društva i gradonačelnik će odlučiti hoće li Upravi Zagrebačkog holdinga povjeriti upravljačke funkcije ili neće, kazao je. Istaknuo je da Grad subvencionira javni prijevoz. Postoji ugovor između Grada i Zagrebačkog holdinga o pružanju javne usluge gradskog prijevoza, svi gradovi subvencioniraju javni prijevoz, čine ga jeftinijim da bi ga što više građana koristilo, rekao je.


Gradska skupština bi trebala raspravljati o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za pokretanje postupka za statusnu promjenu Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) u trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću.


Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) najavio je da će Klub HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera biti apsolutno protiv jer ne vide osnove po kojoj se ZET izdvaja, a ako je razlog da će se “bolje pratiti tijekovi novca”, to, rekao je, ne može biti razlog za izdvajanje.




“Mi mislimo da je to korak ka privatizaciji ZET-a”, ustvdio je Mikulić. Rekao je da nisu dobili ni odgovore na pitanja što će biti sa zaposlenicima, plaćama i sindikatima.


Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je da je SDP oko toga od početka konzistentan i traže jasnu analizu zašto se nešto izdvaja, koji je plan restrukturiranja, hoće li se zaštititi radnici i hoće li građani biti zaštićeni od rasta cijena javnih usluga, pa i usluge javnoga gradskog prijevoza.


Govoreći o restrukturiranju, Ljubičić je novinarima rekao da je restrukturiranje pojedinih trgovačkih društava jedan od koraka u procesu restrukturiranja Holdinga.


“Nemoguće je napraviti plan restrukturiranja za desetak različitih djelatnosti ali plan restrukturiranja za pojedino trgovačko drušvo bit će daleko lakše napraviti”, rekao je Ljubičić novinarima.


Na pitanje novinara hoće li na taj način biti lakše smanjiti plaće, odnosno broj zaposlenih Ljubičić je odgovorio “o tom, po tom”.


Najavio je da će smanjivati višak zaposlenih te podsjetio da su prošle godine smanjli broj zaposlenika za 1200 u Zagrebačkom holdingu, tako da će 2013. u odnosu na 2012. broj zaposlenika biti smanjen za 10 posto. Najavio da će u ovoj godini broj zaposlenika u Zagrebčkom holdingu biti smanjen također vjerojatno za 10 posto ili blizu 10 posto. Rekao je da je to politika koju je gradonačelnik Milan Bandić pred njih stavio i da oni to rade otpremninama, umirovljenjem i drugim “tehnikama uobičajenim u poslovnom svijetu”.


Rekao je da to nije politika da se maknu gubitaši te da će Zagrebački holding i Grad i nadalje funkcionirati kao cjelina i sanirati gubitke na jednoj strani viškovima novca na drugoj strani.


U Hrvatskoj se javnim sektorom loše upravlja, rekao je Ljubičić te ustvrdio da u Zagrebu pokušavaju napraviti iskorak u tom pravcu. Siguran je da će to biti dokazano izvješćem stranih revizora, to jest da će izvješće za 2013. biti “superiorno pozitivnije u odnosu na mišljenje tih istih kuća za 2012.”


Prije stanke za objed, koja je bila proglašena tek navečer na zahtjev zastupnika, Gradska skupština usvojila je Izvješće o stanju kretanja sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba u 2013. u kojem stoji da je zabilježen pad kaznenih djela i prometnih nesreća i ocjenjuje da je Zagreb siguran grad.


Najvažnija je percepcija sigurnosti kod građana i turista, rekao je podnoseći detaljno izvješće Goran Burušić, načelnik Policijske uprave Zagrebačke, koja pokriva područje Zagreba i Zagrebačke županije. Najvećim izazovom zagrebačke policije ocijenio je prošlogodišnje osiguranje proslave ulaska RH u EU i zahvalio građanima na suradnji i strpljivosti.


Zagrebački gradonačelnik MIlan Bandić rekao je da se sigurnost u Zagrebu “piše velikim slovima” i da na tome svi moramo raditi.


PUZ je dobio pohvale i od zastupnika HDZ-a, SDP-a, a Ljubica Matijević Vrsaljko je napomenula da policija reagira odmah kada je riječ o obiteljskom nasilju i nasilju nad djecom, a da druge institucije “često spavaju”.


Kako se neslužbeno doznaje večeras Skupština neće završiti sa svim točkama dnevnog reda pa se očekuje da će se zasjedanje nastaviti u ponedjeljak.