Optužio Bandića

Kosor odstupio s mjesta predsjednika Gradske skupštine: ‘Nisam više mogao kontrolirati štetne odluke’

Hina

Na novinarski upit znači li to da njegovi nacionalni koalicijski partneri donose štetne odluke u Zagrebu, Kosor je odgovorio – »Milan Bandić? Da, točno«. Odluku je, kaže, saopćio samo članovima Kluba i koalicije



Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor podnio je na konferenciji za novinare u utorak neopozivu ostavku na tu funkciju, a kao glavni razlog istaknuo da više ne može kontrolirati donošenje štetnih odluka za građane i Grad u cjelini.


Kao dodatne povode za tu odluku naveo je to što GUP još uvijek nije donesen, privođenje bivšeg gradskog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, najave o daljnjim privođenjima te najnoviji gradski natječaj za nabavu automobila.


U Skupštini ostaje kao HSLS-ov gradski zastupnik. Njegova ostavka će se razmatrati na sjednici Skupštine 19. svibnja, ali se o njoj neće raspravljati, već će se samo usvojiti.




Kosor je naglasio da je u tri godine kao predsjednik pokušao upravljati Skupštinom, da se ne bave previše politiziranjem, strančarenjem, da donose dobre odluke i ne blokiraju rad Gradske uprave. Naveo je da je oko 95 posto svih prijedloga Gradske uprave prihvaćeno, a pet posto nije.


»Nismo glasali samo za one odluke koje su bile loše i štetne za građane. Sada osjećam da više ne mogu kontrolirati tu većinu u Gradskoj skupštini i radi toga kao glavni razlog podnosim ostavku. Svaka štetna odluka u Zagrebu je u milijunskim iznosima«, kazao je.


Ustvrdio je da mu je mandat obilježen u dva dijela – prvih godinu i pol dana u kojem je, kaže, bilo puno inicijativa i prijedloga te usvojenih točaka dnevnog reda.


»Drugi dio mandata – zadnja i pol godina mandata obilježen je privođenjem gradonačelnika Milana Bandića, dizanjem optužnica i stagnacijom u prijedlozima Gradske uprave. Zadnje tri, četiri Skupštine nemate ozbiljnu točku dnevnog reda. Osjećam da je u trenutku najveće krize kada je gradonačelnik bio priveden i kada smo imali vršiteljicu dužnosti, Gradska skupština bila glavni stup stabilnosti u Gradu, ali i za funkcioniranje Gradske uprave i Zagrebački holding«, ustvrdio je.Kazao je da je u tri godine na čelu Skupštine na reprezentaciju i putovanja u inozemstvo potrošio »nula kuna« te da je kao vozilo koristio škodu octaviju.

Kosor kaže da s ove funkcije odlazi mirne savjesti i uz osmijeh. »Ovaj mandat bio je obilježen dnevnom borbom da se donose dobre odluke i da se spriječi donošenje loših odluka i u tom smislu mislim da sam iscprio sve pozitivne mogućnosti svog djelovanja i mirne savjesti uz osmijeh odlazim s mjesta predsjednika Gradske skupštine«, rekao je.


Ustvrdio je da sada postoji većina za donošenje loših odluka. »Dok je HSLS do prije godinu dana zajedno s partnerom HSS-om bio u suradnji s listom gradonačelnika, jednostavno smo neglasanjem za neke odluke iz većine uspjeli srušiti svaku štetnu odluku. Zadnju godinu danas smo s predstavnicima drugih klubova i HDZ-a i SDP-a pokušali i većinom rušili štetne odluke. Sada te većine, procjenjujem, nema«, naglasio je.


Na novinarski upit znači li to da njegovi nacionalni koalicijski partneri donose štetne odluke u Zagrebu, Kosor je odgovorio – »Milan Bandić? Da, točno«. Odluku je, kaže, saopćio samo članovima Kluba i koalicije, HSLS-u i HSS-u. Ustvrdio je da ovaj razlaz neće utjecati na daljnju suradnju na državnoj razini, rekavši da s HDZ-om imaju dobar odnos na toj razini.


Na pitanje je li donošenje gradskog proračuna bilo štetno, Kosor je rekao kako donošenje proračuna nikad nije loše, no da je način na koji je donesen štetan jer niti jedan zastupnik nije vidio što je u proračunu predloženo. Kazao je i da njegov klub nije dignuo ruku za proračun.


Podsjetio je, između ostaloga, da su među odlukama koje su Skupštini predložene, a koje su uspjeli spriječiti – ona da cijeli Zagreb bude parkirna zona, plan gospodarenja otpadom koji je prejudicirao spalionicu kapaciteta čak 400.000 tona, daljnje političko upravljanje košarkaškim klubom Cibona te sporazum o najmu nekretnina Zračne luke Zagreb što bi, ustvrdio je, oštetilo gradski proračun za 26 milijuna kuna.