Glavni dokument grada

Kosor: Donošenjem proračuna dokazali da Zagreb normalno funkcionira

Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor istaknuo je u utorak da su donošenjem proračuna Grada Zagreba za 2015. otklonili sve sumnje da grad normalno funkcionira zadnjih mjeseci te dokazali da postoji čvrsta skupštinska većina



ZAGREB – Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor istaknuo je u utorak da su donošenjem proračuna Grada Zagreba za 2015. otklonili sve sumnje da grad normalno funkcionira zadnjih mjeseci te dokazali da postoji čvrsta skupštinska većina.


»Proračun je glavni dokument grada Zagreba, od toga živi veliki broj korisnika proračuna, žive ljudi koji rade u predškolskom odgoju, u kulturi, u Gradskoj upravi, a indirektno proračun utječe bitno i na funkcioniranje Zagrebačkog holdinga. Najveću korist od proračuna imat će sami korisnici i djelatnici«, izjavio je Kosor nakon sjednice Koordinacije gradonačelnika, predsjednika Gradske skupštine i predsjednika vijeća gradskih četvrti gdje je rečeno kako će ukupna realizacija malih komunalnih akcija do kraja godine biti oko 90 posto.


 Kosor je rekao i kako je u ponedjeljak na sjednici Gradske skupštine bio protiv da se samoborski otpad odlaže na Jakuševcu, zato što je prije godinu dana sa skupštinske govornice kada je gradonačelnik Milan Bandić predložio da se Samoboru rok za odlaganje otpada na Jakuševcu produži za godinu dana rekao da može to prihvatiti, ali samo na godinu dana, te da ne bi volio da se još produžuje radi građana koji žive u blizini tog odlagališta. »To nije bio niti stav stranke, niti stav Kluba, jednostavno sam se ja morao držati svoje riječi kao častan čovjek«, objasnio je. »Kada sam dao svoju riječ sa govornice, kada je to bilo u fonogramu, a i neki klubovi su to zločesto izvukli, normalno da sam se svoje riječi držao. Ali, isto tako razumijem i građane Samobora i Upravu Samobora jer mi smo nekad i bili jedan grad, a samo smeće se većinom nalazi na vodozaštitnom području, a ta voda ide prije svega prema Zagrebu. Mislim da trebamo surađivati i da im trebamo objasniti da u 2015. moraju sami naći rješenje te da za 2016. ne ponavljamo tu istu odluku«, rekao je Kosor. Istaknuo je kako je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek obećala, a i on će to sigurno podržati, da Zagrebački holding ne poskupi niti jednu cijenu komunalne usluge kako građanima ne bi dodatno otežali, odnosno kako bi im čak i olakšali 2015. »Mislim da ćemo u tome uspjeti. Mislim da smo dobili jedan uravnoteženi proračun koliko je on to mogao biti sa 780 milijuna kuna manje koliko nam je uzela država«, naglasio je.»Usvojen je prijedlog Kluba HSLS-HSS da za 50 milijuna kuna smanjimo plaće odnosno taj prirodni odljev radne snage koji je oko četiri posto tijekom godine, a da vratimo socijali i onima koji su najugroženiji. Znači, nitko nije ugrožen – osobe s invaliditetom, umirovljenici, cenzus za ZET smo vratili. Uspjeli smo napraviti čudo i sa toliko puno manje novca ne ugroziti one najugroženije«, rekao je. Upitan po čemu će pamtiti 2014., Kosor je rekao da je u političkom, skupštinskom dijelu bilo malo lijepih stvari, ali da je važno da odlukama nisu ugrozili određene socijalne skupine u Zagrebu, da su zadržali financiranje svih socijalnih skupina na razini kako je to bilo i u boljim godinama i indirektno, cjelokupna gradska vlast zajedno sa Gradskom upravom, da nisu povisili niti jednu cijenu komunalnih usluga, čak su neke i smanjili, u sklopu ZET-a. Tako da smo napravili malo čudo u 2014., teškoj godini, ništa nije poskupjelo, a čak je nešto građanima Zagreba i pojeftinilo. Mnogi gradovi u Hrvatskoj se ne mogu s tim pohvaliti«, ustvrdio je.