Dobio suglasnost

Horvatinčićev Hoto Cvjetni ponovno postavlja terasu na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Hina

Foto Marko Lukunić / Pixsell

Foto Marko Lukunić / Pixsell

Kao i ostali ugostitelji na Cvjetnom trgu, po provedenom postupku pred nadležnim tijelima Grada Zagreba, dobili smo rješenje o zauzimanju dijela javne površine te sklopili s Gradom Zagrebom ugovor o zakupu, istaknuo je u priopćenju Krešimir Horvatinčić iz marketinga Hoto Grupe te izvijestio o radovima na postavljanju terase prema određenim parametrima i suglasnostima Grada Zagreba. Postavljanje terase trebalo bi biti završeno u utorak, rekao je Horvatinčić za Hinu



ZAGREB Hoto Cvjetni Tomislava Horvatinčića u ponedjeljak je ponovno počeo postavljati terasu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, jer je od Grada Zagreba za to dobio suglasnost po novim parametrima, nakon što im je prethodnu zimsku terasu, postavljenu tik do pravoslavne crkve, Grad Zagreb nedavno uklonio, potaknut prosvjedima Zagrepčanki i Zagrepčana.


Kao i ostali ugostitelji na Cvjetnom trgu, po provedenom postupku pred nadležnim tijelima Grada Zagreba, dobili smo rješenje o zauzimanju dijela javne površine te sklopili s Gradom Zagrebom ugovor o zakupu, istaknuo je u priopćenju Krešimir Horvatinčić iz marketinga Hoto Grupe te izvijestio o radovima na postavljanju terase prema određenim parametrima i suglasnostima Grada Zagreba. Postavljanje terase trebalo bi biti završeno u utorak, rekao je Horvatinčić za Hinu.


Poručio je kako će se kroz njihov »My Way projekt« na lokaciji Cvjetni trg zaposliti 60 ljudi.




Sa zagrebačkog Cvjetnog trga 7. listopada uklonjena je zimska terasa Hoto Cvjetnog u vlasništvu tvrtke Tomislava Horvatinčića, protiv čijeg su postavljanja Zagrepčani prosvjedovali pa je gradonačelnik Milan Bandić zatražio da se ukloni. Zimska terasa bila je postavljena tik do pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg te ispred glavnog ulaza u centar Cvjetni.


Protiv postavljanja zimske terase prosvjedovali su građani sjedeći na klupi kod crkve, parkirajući bicikle na toj površini, hodajući po budućoj terasi kako bi ometali radove te lijepeći poruke Bandiću. Na prosvjedu je sudjelovao i tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger koji se usprotivio »uzurpaciji javnih prostora u Zagrebu«. Prosvjedovao je i Sindikat biciklista, a udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile su od odgovornih institucija u Gradu da uklone čeličnu konstrukciju unutar koje je trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto Cvjetnog.


 »Horvatinčićevu terasu« oštro je kritizirala i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš, poručivši da se time »potpuno neplanski i bez ikakvih suvislih kriterija Cvjetni trg pretvara u veliku ugostiteljsku terasu«, a stranka Za grad optužila je Gradsku upravu da »već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora«.


 Nakon tih kritika Bandić je 6. listopada najavio uklanjanje zimske terase, što je idućeg dana i učinjeno. Bandić je tada poručio da će odgovorni koji su izdali rješenje za njezino postavljanje idućeg tjedna biti suspendirani. »Terase, javna okupljanja nemaju alternative u modernom i suvremenom načinu života. Međutim, moraju se posložiti stvari, mora struka reći svoje, moraju biti zaštićeni objekti nulte skupine poput crkve, mora se uklopiti u ambijent, mora imati svoju funkciju i svoju estetiku«, istaknuo je tada Bandić.


 Na to je reagirao Krešimir Horvatinčić iz marketinga Hoto Grupe te je najavio mogućnost poduzimanja pravnih radnji zbog uklanjanja terase za koju su, kako je rekao, dobili dozvolu.