Razočarana Jackie

Zvijezda Trumpove inauguracije u obrani transrodnih prava

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Šesnaestogodišnja Jackie Evancho je putem Twittera zamolila Trumpa za sastanak, nekoliko minuta pošto je američki predsjednik opozvao odluku svoga prethodnika Baracka Obame koji je transrodnim učenicima dopustio da koriste zahode po svom izboru



WASHINGTON Tinejdžerica koja je pjevala američku himnu na inauguraciji Donalda Trumpa zatražila je da se američki predsjednik sastane s njom i njezinom transrodnom sestrom kako bi ga upoznale s izazovima s kojima se suočavaju učenici koji se bore sa svojim rodnim identitetom.


Šesnaestogodišnja Jackie Evancho je putem Twittera zamolila Trumpa za sastanak, nekoliko minuta pošto je američki predsjednik opozvao odluku svoga prethodnika Baracka Obame koji je transrodnim učenicima dopustio da koriste zahode po svom izboru.


»Razočarana sam odlukom predsjednika da odluke o pitanju korištenja zahoda transrodnih osoba spusti na razinu saveznih država«, napisala je na svom profilu.Trump mi je »pružio čast« pjevanja na inauguraciji, dodala je, te zamolila predsjednika se susretne s njom i njezinom sestrom kako bi razgovarali o transrodnim pravima.Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer kazao je kasnije da je takav susret moguć.

Dosad je 10.000 korisnika Twittera ‘lajkalo’ zahtjev ove mlade pjevačice koja je postala poznata nastupima u emisiji »Amerika ima talent«.


Evancho je bila prva izvođačica koja je potvrdila nastup na Trumpovoj inauguraciji, događaju koji je velik broj glazbenika odlučio zaobići zbog stavova novog predsjednika.Trump, česti korisnik Twittera, još uvijek nije odgovorio na ovaj zahtjev, kazala je Evancho tijekom nastupa na emisiji »Dobro jutro Amerika« televizije ABC, gdje je bila sa svojom sestrom.

»Samo ga želim prosvijetliti oko toga što moja sestra prolazi u školi, čemu svjedočim svaki dan«, rekla je Evancho.


Juliet Evancho, sestra mlade pjevačice, smatra kako predsjednik mora biti upoznat s prijetnjama s kojima se suočavaju transrodni učenici.


Pošto je nekoliko saveznih država pokušalo uvesti zakon po kojem se transrodne osobe mogu koristiti samo onim zahodima po spolu u kojem su rođeni, Obama je donio savezne smjernice da se transrodnim učenicima mora dopustiti da koriste zahode po izboru i zaprijetio uskraćivanjem saveznog financiranjama školama koje to odbiju provesti.


O ovom pitanju bi uskoro trebao odlučivati američki Vrhovni sud, neovisno o Trumpovoj odluci da pitanje zahoda ponovo vrati na odlučivanje pojedinim državama.