Opasni virus

Zika na pragu Europe: Širi se Amerikom, ali na proljeće može dohvatiti i stari kontinent

Ljerka Bratonja Martinović

Novorođenče s mikrocefalijom rođeno u Brazilu / Foto Reuters

Novorođenče s mikrocefalijom rođeno u Brazilu / Foto Reuters

Teoretski postoji mogućnost širenja infekcije od importiranih slučajeva zaraze, obzirom da je tigrasti komarac Aedes albopictus, udomaćen Europi, pa i u Hrvatskoj, srodnik onom iz zaraženih područja 



 Zlokobni zika virus koji uzrokuje trajne neurološke posljedice kod novorođenčadi, postao je prijetnja američkim kontinentima, a mogao bi se pojaviti i u Europi. Na oprezu zasad moraju biti svi koji putuju u države Južne i Srednje Amerike, no procjena je Pan American Health Organization (PAHO) da bi ovaj virus mogao pogoditi sve američke države, osim Kanade i Čilea. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ovog tjedna da se virus zika eksplozivno širi, a po njihovoj procjeni mogao bi zaraziti čak četiri milijuna ljudi na prostoru dvaju američkih kontinenata. Zika virus se najčešće prenosi ubodom komaraca iz Aedes porodice, koji su aktivni danju, najviše ujutro i u razdoblju od kasnog popodneva do sumraka. Osim toga, virus se može prenijeti sa zaražene trudnice na dijete putem posteljice ili tijekom poroda, a u dva slučaja zabilježen je i prijenos spolnim putem. Stručnjaci takav prijenos još nisu uspjeli objasniti pa ga smatraju izoliranim fenomenom. Ne postoji cjepivo ili lijek za prevenciju zika virusne infekcije.


U priobalju 


Komarci koji prenose zika virus nisu rašireni na našim prostorima, ali na oprez poziva činjenica da su prijenosnici zike, tigrasti komarci Aedes aegypti, zamijećeni u zemljama Sredozemlja. Teoretski postoji mogućnost širenja infekcije od importiranih slučajeva zaraze, obzirom da je srodnik prijenosnika zika virusa, tigrasti komarac Aedes albopictus, danas udomaćen u mnogim dijelovima Europe. Najrašireniji je na prostoru Mediterana, a ima ga i u Hrvatskoj, naročito u priobalju. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako je malo vjerojatno da bi se zika virusna infekcija mogla proširiti u Europi ili Hrvatskoj tijekom zimskih mjeseci, jer takvi klimatski uvjeti ne pogoduju tigrastom komarcu. Dolaskom ljeta, morali bismo biti na oprezu, upozoravaju stručnjaci. 



Pobačaj i malformacije novorođenčadi 


Do 80 posto slučajeva zaraze zika virusom prolazi bez ikakvih simptoma. Ako se oni pojave, uglavnom se, slično gripi, manifestiraju povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom, ali i kožnim osipom. Bolest obično traje između četiri i sedam dana i u pravilu prolazi bez težih komplikacija ili smrtnih ishoda. Liječi se analgeticima, lijekovima za snižavanje temperature.




– Sve je više indicija da je zika virus povezan sa povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili pojave prirođenih malformacija novorođenčadi kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene zika virusom, ističe Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.



– Tigrasti komarci, i Aedes albopictus i Aedes aegypti, dokazani su kod nas, i u susjednim državama, primjerice Italiji, ali i u Primorju. Čim postoji vrsta koja može prenositi virus, automatski se može dogoditi da neki od ovdašnjih komaraca ubode zaraženog putnika koji se vratio iz Brazila i počne dalje prenositi bolest,tumači virusolog Vladimir Draženović iz HZJZ-a. 


Roba iz Brazila 


Opasni virus do Europe, dakle, mogu prenijeti putnici, ali i brodovi koji dopremaju robu iz Brazila. Jedan od pogodnih kanala mogle bi, na primjer, biti automobilske gume koje se iz Amerike izvoze u Europu, jer su njihovi obrubi komarcima idealna mjesta za polaganje jaja. Isto je i s kontejnerskim brodskim prijevozom gdje je svaka stajaća voda potencijalno rizično mjesto za prijenos zaraženih komaraca do europskog kontinenta. 


Prijenos zika virusa, kažu stručnjaci, jednostavan je i lako moguć, ali malo je izgledno da bi se takav scenarij mogao dogoditi prije svibnja, kad temperature polako počinju rasti. I tada, teško je pretpostaviti kojim smjerom i intenzitetom bi zika infekcija mogla krenuti.



Mikrocefalija 


U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurološkim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Stručnjaci tek moraju dokazati povezanost učestale malformacije sa zika virusom, no izvjesno je da će ova djeca imati doživotne posljedice. 



– Od ovog virusa više razloga za strah zbog tople i vlažne klime imaju stanovnici tropskih i subtropskih područja, dok smo mi, kaže Draženović, u zadnjoj zoni kojom bi se virus mogao širiti. Ipak, visoke ljetne temperature i vlaga u zraku mogu pogodovati širenju tigrastih komaraca i u nas, čime i rizik od zaraze raste, i to ne samo zika virusom, već i drugim tropskih virusima, denge ili chikungunye, koji su već viđeni na ovim prostorima. 


Problem je u tome što ne postoji pouzdana zaštita od komaraca, osim zaprašivanja i drugih mjera za njihovo suzbijanje koje daju samo ograničeni rezultat. 


Uredite balkone i vrtove 


– Ne možete iskorijeniti komarce, možete jedino prevencijom smanjiti njihov broj. Svatko od nas može provesti takve mjere, tako da na balkonu gdje uzgaja cvijeće ukloni vodu iz tanjurića, redovito kosi travu, obrezuje zelenilo, prazni vodu iz posuda koje stoje u dvorištu. Komarci polažu jaja u vlažna područja, pa je jednako važno izravnati neravnine terena oko kuće, jer su grabice koje se u neravninama stvaraju, idealna područja za množenje komaraca, objašnjava Draženović. 



Preporuke putnicima 


– Trudnicama se ne preporučuje put u područja zaraze 


– Onima koji putuju savjetuje se zaštita od uboda – korištenje repelenata, nošenje dugih rukava i dugih hlača, korištenje odgovarajućih mreža protiv komaraca ako borave u neklimatiziranim prostorima 


– Putnik koji unutar tri tjedna po povratku razvije simptome, neka obavezno kontaktira liječnika i naglasi mu gdje je putovao 


– Putnik povratnik ne može biti davatelj krvi 14 dana po povratku iz rizičnog područja


– Putnik povratnik ne može biti davatelj sjemena 28 dana po povratka iz rizičnog područja, budući da je virus nađen u sjemenu i nakon više od dva tjedna od oporavka od zika infekcije



– Komarci očito postaju sve veći problem, a za to je kriv čovjek. Klimatske promjene proteklih su 15 godina učinile najtoplijima otkad postoje mjerenja, pa se tropske i subtropske vrste premještaju prema sjeveru. Intervencije čovjeka u okoliš dodatno stvaraju uvjete za bolje razmnožavanje komaraca i drugih vrsta s kojima ranije nismo imali kontakta. Ekstenzivna poljoprivreda dovela je do toga da poljoprivredne kulture sadimo tamo gdje je prije bio jedino divlji život, a čovjek tako dolazi u kontakt s uzročnicima koji dosad nisu interferirali u našu životnu sferu, tumači Draženović. 


Morat ćemo se, dakle, naviknuti da će bolesti poput denge, zika virusa ili chikungunye povremeno pogađati i naše prostore. Zaštiti od komaraca, obzirom da duge prevencije nema, morat će se pridavati puno više pažnje nego dosad, kad je jedini rizik kojeg smo se trebali bojati neugodni svrbež ili alergijska reakcija na ubod komarca.