Postupak donošenja delegiranog akta

Židan zatražio od EK da zaustavi postupak priznavanja terana ”Hrvatska Istra”

Hina



Postupak donošenja delegiranog akta kojim bi se Hrvatskoj priznalo pravo da njeni proizvođači terana iz Istre prodaju to vino pod njegovim imenom koji je zaštitila Slovenija je potrebno zaustaviti, izjavio je u srijedu slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan.


»Apeliramo da se donošenje delegiranog akta zaustavi ili postupak prekine«, kazao je Židan, dodavši da je u tom smislu početkom tjedna pisao zamjeniku predsjednika Europske komisije Fransu Timmermansu.


Slovenija i slovenski proizvođači terana koji bi se idućeg tjedna trebali sastati u Bruxellesu s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom tvrde da im je povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Emily O’Reilly kazala kako imaju pravo na svoj zahtjev da im Europska komisija izloži dokumentaciju o komunikaciji s Hrvatskom.


Na temelju te komunikacije donesena je odluka o kompromisnom rješenju za sporno pitanje vina koje se proizvodi i u Hrvatskoj, s prijedlogom da se ono izuzme od zaštite vina istog imena koji je pred ulazak u Europsku uniju osigurala Slovenija.»Slovenija kao stranka u postupku ima pravo na uvid u svu dokumentaciju i podatke o hrvatskom zahtjevu Komisiji da se za istarski teran napravi izuzetak«, kazao je Židan.

Zaprijetio je da Sloveniji, ako se njeni zahtjevi ne uvaže, još uvijek preostaje mogućnost da Europsku komisiju tuži sudu EU-a u Luksemburgu jer smatra da se prijedlogom delegiranog akta za hrvatski teran krše europska pravila i pravna stečevina.


Slovenski dužnosnici i proizvođači terana iz slovenskog primorja tvrde da je postupak Europske komisije bio »netransparentan« i sumnjaju kako je prijedlog Hrvatske pripremljen »ispod stola«, pomoću lobiranja u Bruxellesu.


Slovenski mediji navode da Slovenija pitanje ponovo pokreće kako bi na taj problem skrenula pažnju i predsjedniku Eurospke komisije koji početkom idućeg mjeseca dolazi u Ljubljanu, a o slovensko-hrvatskom vinskom prijeporu se do sada odbijao izjasniti.