Borba za jednakost u Crkvi

Žene Katoličke crkve poručile papi Franji: Srušite crkvene zidove mizoginije

Hina

FOTO: REUTERS/ Ali Hashisho/File Photo

FOTO: REUTERS/ Ali Hashisho/File Photo

"Ovdje smo da bi uzviknule 'srušite crkvene zidove mizoginije'", rekla je bivša irska predsjednica i dodala da crkvena pozicija o podređenom položaju žena prema muškarcima "isključuje Krista, a uključuje netrpeljivost".



RIM – Pripadnice Rimokatoličke crkve predvođene bivšom irskom predsjednicom Mary McAleese zatražile su u četvrtak veću ulogu žena u donošenju crkvenih odluka i pozvale papu da sruši “zidove mizoginije”.


McAleese je bila glavni govornik na simpoziju katoličkih žena pod nazivom “Zašto su žene važne” na kojem su se okupile stotine ljudi, a još puno njih pratilo ga je putem videoveze.


Taj događaj u povodu Dana žena organiziran je u sjedištima jezuitskog reda, pošto je Vatikan povukao dozvolu da se održi unutar Vatikanskih zidina zbog toga što su organizatori bez njegova znanja pozvali neke kontroverzne govornike.




McAleese, koja podupire istospolne brakove i ređenje svećenica, našalila se s promjenom lokacije samo ulicu dalje od Vatikanskih zidina, rekavši: “Nadam se da su uključili sve svoje slušne aparate”.


Rekla je da je zabrana ređenja žena “isključila žene iz svih važnijih uloga u vodstvu Crkve, razvoju doktrine i strukturi vlasti”.


Crkva uči da žene ne mogu postati svećenice jer je Isus za apostole izabrao samo muškarce. Oni koji zazivaju pravo žena da postanu svećenice kažu da je Isus samo slijedio onodobne norme.


“Ovdje smo da bi uzviknule ‘srušite crkvene zidove mizoginije'”, rekla je bivša irska predsjednica i dodala da crkvena pozicija o podređenom položaju žena prema muškarcima “isključuje Krista, a uključuje netrpeljivost”.


Papa je obećao da će postaviti više žena na visoke položaje u Vatikanu, ali kritičari kažu da to ide presporo.


U publici je bilo puno časnih sestara koje su pljeskale govornicima koji su tražili veća prava žena u Crkvi.


Vatikanski časopis osudio je prošlog tjedna rašireno iskorištavanje časnih sestara, ističući da bi ih muška hijerarhija trebala prestati tretirati kao jeftine sluškinje.


U članku u mjesečniku “Žene, Crkva, Svijet”, koji se smatra važnom vatikanskom publikacijom, govori se o mukotrpnom radu časnih sestara koje kuhaju, čiste i služe kardinale, biskupe i svećenike.