Kršenje profesionalnih standarda zbog tiraže

Zbog samoubojstva nakon medijske hajke urednici u Sloveniji pokreću etički forum

Hina

Glavni povod za dogovor je nedavna tragedija u Mariboru, kada se zbog internetnog i medijskog nasilja ubio ravnatelj srednje škole kojega su učenici snimili u spolnom aktu s kolegicom, što su mediji pratili, objavljujući detalje i osobne podatke upletenih



LJUBLJANA – Glavni urednici devet vodećih slovenskih medijskih kuća u četvrtak su potpisali dogovor kojim su se obvezali na jačanje etičkih i profesionalnih načela, te dodatno obrazovanje novinara i urednika.


Glavni povod za dogovor je nedavna tragedija u Mariboru, kada se zbog internetnog i medijskog nasilja ubio ravnatelj srednje škole kojega su učenici snimili u spolnom aktu s kolegicom, što su mediji pratili, objavljujući detalje i osobne podatke upletenih.


To je novinarska organizacija ocijenila teškim kršenjem profesionalnih i etičkih standarda radi pukog podizanja gledanosti i tiraže, te odlučila poduzeti korake protiv senzacionalizma i neetičkih praksi.




Prema potpisanom dogovoru vodećih medijskih kuća, njihovi će se glavni urednici ubuduće sastajati najmanje tri puta godišnje na “uredničkom forumu”, te raspravljati o profesionalnim i etičkim dilemama. Uz to, redakcije se potiču na financiranje dodatnih programa obrazovanja za novinare o etičnosti i profesionalnom ponašanju urednika i novinara.


Formirat će se i posebno neovisno stručno tijelo koje će novinarima davati savjete u slučajevima kad postoji dilema između prava na medijsku slobodu i izražavanje s jedne i ustavom zajamčena prava građana s druge strane.


Predsjednik slovenskog novinarskog društva Matija Stepišnik rekao je da je dogovor posljedica tragičnog mariborskog događaja iz kojega treba izvući pouke.


“Ovo je prvi korak u uspostavljanju savezništva između novinara i javnosti. Tragični epilog mariborskog slučaja ujedno je i prilika da se slovensko novinarstvo konstituira na način zbog kojega neće tako često, a ponekad i opravdano, dolaziti na optuženičku klupu javnosti”, kazao je Stepišnik.


Novinarsko društvo pozvalo je i redakcije kuća komercijalnog i tabloidnog profila da se pridruže dogovoru i sudjeluju u budućim aktivnostima uredničkog foruma.