Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
15. prosinca 2018.
Kršenje profesionalnih standarda zbog tiraže

Zbog samoubojstva nakon medijske hajke urednici u Sloveniji pokreću etički forum

Foto D. LOVROVIĆ
Foto D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2014. u 19:15 2014-12-18T19:15:18+01:00

Glavni povod za dogovor je nedavna tragedija u Mariboru, kada se zbog internetnog i medijskog nasilja ubio ravnatelj srednje škole kojega su učenici snimili u spolnom aktu s kolegicom, što su mediji pratili, objavljujući detalje i osobne podatke upletenih

LJUBLJANA - Glavni urednici devet vodećih slovenskih medijskih kuća u četvrtak su potpisali dogovor kojim su se obvezali na jačanje etičkih i profesionalnih načela, te dodatno obrazovanje novinara i urednika.

Glavni povod za dogovor je nedavna tragedija u Mariboru, kada se zbog internetnog i medijskog nasilja ubio ravnatelj srednje škole kojega su učenici snimili u spolnom aktu s kolegicom, što su mediji pratili, objavljujući detalje i osobne podatke upletenih.

To je novinarska organizacija ocijenila teškim kršenjem profesionalnih i etičkih standarda radi pukog podizanja gledanosti i tiraže, te odlučila poduzeti korake protiv senzacionalizma i neetičkih praksi.

Prema potpisanom dogovoru vodećih medijskih kuća, njihovi će se glavni urednici ubuduće sastajati najmanje tri puta godišnje na "uredničkom forumu", te raspravljati o profesionalnim i etičkim dilemama. Uz to, redakcije se potiču na financiranje dodatnih programa obrazovanja za novinare o etičnosti i profesionalnom ponašanju urednika i novinara.

Formirat će se i posebno neovisno stručno tijelo koje će novinarima davati savjete u slučajevima kad postoji dilema između prava na medijsku slobodu i izražavanje s jedne i ustavom zajamčena prava građana s druge strane.

Predsjednik slovenskog novinarskog društva Matija Stepišnik rekao je da je dogovor posljedica tragičnog mariborskog događaja iz kojega treba izvući pouke.

"Ovo je prvi korak u uspostavljanju savezništva između novinara i javnosti. Tragični epilog mariborskog slučaja ujedno je i prilika da se slovensko novinarstvo konstituira na način zbog kojega neće tako često, a ponekad i opravdano, dolaziti na optuženičku klupu javnosti", kazao je Stepišnik.

Novinarsko društvo pozvalo je i redakcije kuća komercijalnog i tabloidnog profila da se pridruže dogovoru i sudjeluju u budućim aktivnostima uredničkog foruma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka