Ništa od zabrane gay brakova

Zbog male izlaznosti u Slovačkoj nije uspio referendum o braku

Hina

Reuters

Reuters

Na referendum je izašlo samo 21,4 posto birača, što je daleko ispod potrebnih 50 posto, pokazuju podaci ureda za statistiku nakon što je obrađeno 99,9 posto glasova, prenosi Reuters



ZAGREB – Zbog male izlaznosti u Slovačkoj nije uspio referendum o zabrani istospolnih brakova i zabrani da istospolne zajednice posvajaju djecu.


Na referendum je izašlo samo 21,4 posto birača, što je daleko ispod potrebnih 50 posto, pokazuju podaci ureda za statistiku nakon što je obrađeno 99,9 posto glasova, prenosi Reuters.


Na referendumu su se Slovaci izjašnjavali predstavlja li brak isključivo zajednicu žene i muškarca, o pravu istospolnih zajednica na posvajanje djece i pravu roditelja na odlučivanje o tome hoće li njihova djeca pohađati satove na kojima se predaje spolni odgoj i uči o eutanaziji.




U Slovačkoj, članici Europske unije (EU), nisu dopušteni istospolni brakovi i izvanbračne zajednice, a istospolnim parovima nije dopušteno ni posvajanje djece.


Udruga Savez za obitelj, koja je poduprla referendum, pokušala je preko referenduma učvrstiti te zabrane čime bi se otežale izmjene zakona u budućnosti.