Optužnica

Zbog genocida u Srebrenici dignuta optužnica protiv bivšeg časnika vojske bosanskih Srba

Hina

Reuters

Reuters



Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za genocid protiv bivšeg visokog časnika vojske bosanskih Srba Svetozara Kosorića kojega tereti za sudjelovanje u masakru više od sedam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.


Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH optužnica je podignuta na temelju činjenice da je Kosorić u vrijeme pada srebreničke enklave bio načelnikom obavještajnog odjela tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba.


Tim korpusom zapovjedao je bivši general Radislav Krstić koji je zbog pomaganja u genocidu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).




Njegovog bliskog suradnika Kosorića Tužiteljstvo BiH sada tereti da je pomagao u udruženom zločinačkm pothvatu u kojemu su sudjelovali visoki vojni i policijski časnici bosanskih Srba u razdoblju od 11. do 19. srpnja 1995. godine.


U optužnici se navodi kako su oni djelovali sukladno planu i nakani da se djelomice istrijebi skupina bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenice ubijanjem, prisilnim premještanjem pripadnika skupine i nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda.


Kosorić je postupajući po zapovjedi, instrukcijama i smjernicama Glavnog stožera VRS-a sudjelovao na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih obitelji.


Cilj je bio te dječake i muškarce privremeno zatočiti te zatim ubiti a žene i djecu ukloniti s područja zaštićene zone Srebrenica, stoji u optužnici.Kosorić je tada pronalazio lokacije za privremeno zatočenje Bošnjaka koji budu zarobljeni i odvojeni od svojih obitelji, kao i lokacije za pogubljenje te je sudjelovao u organiziranju transporta civilnog stanovništva predvodeći veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i djecu prema teritoriju pod nadzorom Armije BiH.

Iz državnog tužiteljstva u Sarajevu potrdili su Hini kako se Kosorić nalazi u Srbiji. To praktično znači da on ostaje nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu jer Srbija ne izručuje svoje državljane u ovakvim slučajevima.