"Ita" kreće prema sjeveroistoku Australije

Zbog ciklone evakuacija iz područja Velikoga koraljnog grebena

Hina

Ciklona Ita u petak bi trebala pogoditi područje sjevernoga grada Cairnsa te bi mogla prouzročiti poplave, rekli su pripadnici službe za izvanredne situacije. Predviđaju se udari vjetra od oko 280 km/h uz obilnu kišu, izvijestila je Australska meteorološka služba



Ciklona Ita u petak bi trebala pogoditi područje sjevernoga grada Cairnsa te bi mogla prouzročiti poplave, rekli su pripadnici službe za izvanredne situacije. Predviđaju se udari vjetra od oko 280 km/h uz obilnu kišu, izvijestila je Australska meteorološka služba.


“Razina mora mogla bi znatno porasti u odnosu na uobičajen porast za vrijeme plime, a valovi bi mogli biti razorni te poplaviti nizinska područja”, stoji u prioćenju službe. Prošli tjedan Ita je klasificirana kao tropska oluja kada je zahvatila Salomonsko otočje pri čemu je smrtno stradalo 23 ljudi.


Služba za izvanredne situacije poslala je helikoptere u udaljene i izolirane dijelove sjeveroistoka zemlje. Premijer savezne držsve Queensland Campbell Norman rekao je da bi ciklona mogla pogoditi oko 9000 stanovnika regije, uključujući i dio oko Port Douglasa, omiljenog odredišta mnogih stranih turista.