Opasnost

Zbog ciklona Debbie u Australiji evakuirane tisuće osoba

Hina

REUTERS

REUTERS

Ciklon se formira već nekoliko dana u vodama ispred australske savezne države Queensland i trebao bi pogoditi kopno u utorak rano ujutro, objasnio je Meteorološki ured



BRISBANE Tisuće osoba, među kojima brojni turisti, evakuirane su u ponedjeljak sa sjevera Australije uoči predviđena dolaska moćnog ciklona Debbie, najsilovitijeg unazad nekoliko godina u tom području.


Ciklon se formira već nekoliko dana u vodama ispred australske savezne države Queensland i trebao bi pogoditi kopno u utorak rano ujutro, objasnio je Meteorološki ured.


Stanovništvo je upozoreno na opasnost povezanu s tom olujom, najsilovitijom od ciklona Yasi 2011. koji je poharao kuće na sjeveru Queenslanda kao i ljetinu.




»To će biti opaki ciklon«, izjavila je premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk. »Naleti će biti vrlo snažni i moja je glavna briga da obitelji budu na sigurnom«.


Dosad je evakuirano 3500 osoba iz gradova Home Hill i Proserpine, stotinjak kilometara južno od turističkog grada Townsvillea, polazne točke za izlete na Veliki koraljni greben.Sličan savjet bit će upućen u ponedjeljak za još 2000 stanovnika, dok je zatvoreno oko 100 škola.