Dora Bilić

Zagrepčanka koja je pristupila Islamskoj državi locirana u kampu u Siriji, s njom je i kćerkica

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



U kampu Al-Hol na sjeveroistoku Sirije gdje su smješteni borci poražene Islamske države te njihove žene i djeca nalazi se, prema pisanju Slobodne Dalmacije, i 32-godišnja Zagrepčanka Dora Bilić.


U beskrajnom nizu šatora ograđenih žičanom ogradom i u pravim pustinjskim uvjetima, ondje već mjesecima živi više od 70 tisuća ljudi. Prema podacima UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih napora, gotovo dvije trećine izbjeglica u kampu čine osobe mlađe od 18 godina, dok su 27 posto žene.


Posljednja informacija o Dori Bilić, koju je također objavila Slobodna Dalmacija, bila je s konca veljače ove godine, kada je ova Hrvatica, porijeklom iz Imotskog, viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca.




Sve do sada se uopće, barem javno, nije znalo je li izvukla živu glavu iz okruženja kurdsko-arapskih snaga i stigla do nekog od kampova.


‘Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Sriji, ali redovito komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im obitelji živjele u blizini’, rekla je Slobodnoj Dalmaciji sestra jedne bosanskohercegovačke državljanke koja je također u Siriji.


S Dorom bi trebala biti i njezina kćerkica, stara između pet i šest godina, kojega je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Upoznali su se nakon što je ona okončala školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ubrzo vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli se Sirije.


U spomenutoj Raki Avdić je poginuo tijekom jednog bombardiranja 2014. godine.


Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u kalifatu. Prema izvješću sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018. godinu, tamo je boravilo ukupno sedam osoba s našom putovnicom, od čega dva muškarca i pet žena.


U izvješću objavljenom u lipnju nije naveden njihov identitet, već tek da su obje muške osobe smrtno stradale u borbama na strani ISIL-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.


Za obitelj Bilić ovo je vrlo bolna tema i o njoj ne istupaju u javnosti. Nakon što se u veljači doznalo da je Dora živa, zatražili su pomoć hrvatske diplomacije, piše Slobodna.


Prema pisanju Independenta, situacija u izbjegličkim kampovima u međuvremenu se počela radikalizirati. Objavili su i video na kojemu se vidi da je nedavno u dijelu kampa podignuta crna ISIL-ova zastava. Taj čin pozdravljala su okupljena djeca i žene, uzvikujući „baqiya“ – arapsku riječ za „preostala“, što se odnosi na ISIL-ov slogan „ostati i širiti se“.


Jedan džihadistički portal ranije je objavio navodni zapis iz istog kampa, gdje njegovi stanovnici izražavaju odanost vođi ISIL-a Abu Bakru al-Bagdadiju i pozivajući ga da ih “oslobodi”. Stražari su odmah intervenirali.