Prosvjed protiv presuda

Zagovornici nezavisnosti Katalonije blokiraju promet između Španjolske i Francuske

Hina

Reuters

Reuters

“Sloboda političkim zatvorenicima”, vikali su, noseći natpise “Španjolska, sjedni i razgovaraj”. Na cestu su postavili prepreke



MADRID Katalonski zagovornici nezavisnosti blokiraju u ponedjeljak promet na granici između Španjolske i Francuske, prosvjedujući protiv osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima koji su organizirali zabranjeni referendum  o nezavisnosti 2017. 


Promet je prekinut na autocesti AP-7, glavnoj prometnici između Španjolske i Francuske. Na graničnom prijelazu La Jonquera prosvjednici su zaustavljenim vozilima onemogućili promet, a zatim su i sjeli na cestu.


“Sloboda političkim zatvorenicima”, vikali su, noseći natpise “Španjolska, sjedni i razgovaraj”.




Na cestu su postavili prepreke.


I s druge, francuske strane, prosvjednici blokiraju promet.


Najveći dio Katalonije nalazi se na španjolskoj strani no dio je i na francuskoj, gdje katalonski zagovornici nezavisnosti također sanjaju stvaranje zajedničke republike Katalonije.


Deseci interventnih policajaca nalaze se s obje strane granice gdje je došlo do napetosti.


Platforma “Demokratski tsunami” poziva stanovnike na prosvjede, a neki namjeravaju provesti ondje noć.


Ta je platforma 14. listopada, na dan osuđujućih presuda, bila pozvala na blokadu međunarodnog aerodroma El Prat pored Barcelone. Ondje je tada došlo 25.000 prosvjednika. Platforma je stajala i iza pokušaja blokiranja željezničkog kolodvora u Barceloni.


Ovim blokadama frekventnih mjesta nastoji ukazati svijetu na “nepravedne presude”, te internacionalizirati sukob Barcelone i Madrida.


Deseci vozača kamiona u ponedjeljak navečer stoje u kolonama na granici ne uspijevajući prevesti teret. Neke kompanije se žale na rastuće troškove uzrokovane zastojima i kašnjenju.


“Naš kamion s kavom danas je trebao stići iz Bremena preko Francuske u Barcelonu no nije mogao prijeći granicu. Vidjet ćemo što će biti sutra”, rekla je Hini zaposlenica jedne kompanije za uvoz i izvoz kave u Madridu.


Prosvjed se održava dan nakon parlamentarnih izbora u Španjolskoj na kojima je Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza dobila najviše glasova, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade.


Idućih tjedana očekuju se teški i neizvjesni pregovori s ostalim strankama oko formiranja vlade.


Dvanaestero katalonskih dužnosnika osuđeno je zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije u listopadu 2017., kojeg je bio zabranio Ustavni sud.


Posljedično su bili proglasili republiku no ona nije zaživjela u stvarnosti.


Devetero dužnosnika osuđeno je na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.