Federacija i migrantsko pitanje

ZAVRŠENA DANAŠNJA KRIZA Nakon prepucavanja političara, migranti stigli u kamp kod Mostara

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

U izbjegličkom kampu Salakovcu godinama se nalazi 40 izbjeglica s područja Kosova, Moldavije i Makedonije. Oni će biti premješteni u jedan dio centra, dok će pristigli migranti biti smješteni u sedam objekata.



MOSTAR – Migranti, koji su više sati čekali na granici između Sarajevske i Hercergovačko-neretvanske županije (HNŽ), stigli su u petak u izbjeglički kamp kod Mostara, nakon žestokog prepucavanja političara s državne i lokalne razine oko toga tko je odobrio njihovo premještanje iz šatorskog naselja u Sarajevu.


Pet autobusa u pratnji policije HNŽ-a došlo je je iza 15 sati u kamp Salakovac koji je postao privremeni azilantski centar u koji se sada smještaju migranti koji ulaze u BiH i masovno traže azil.


Prvi ozbiljniji pokušaj vlasti u BiH da kontrolira ilegalnu migraciju i izbjeglice smjeste u pristojne uvjete izazvao je veliku političku krizu u kojoj su se političari s različitih razina vlasti međusobno optuživali za pokušaj državnog udara i uspostavu granica “trećeg entiteta”.




Skupina od oko 250 migranata koji su boravili u “divljem” šatorskom naselju u parku u središtu Sarajeva u petak je trebala biti prebačena u Salakovac prema odluci vijeća ministara BiH.


No, autobusi su po nalogu vlasti HNŽ-a zaustavljeni na pola puta, što je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić nazvao “državnim udarom”.


Predsjednik vlade HNŽ-a Nevenko Herceg uzvratio je da je akcija dijela državnih i vlasti Sarajevske županije da nenajavljeno smjeste migrante ‘pokušaj destabiliziranja ove županije i grada Mostara’.


Voditelj Salakovca Edin Denjo rekao je kako će izbjeglice odmah biti smještene u centar te će dobiti obrok.


“Oni su sad u nadležnosti ministarstva sigurnosti i njihovi službenici će uraditi njihovu registraciju. Nakon toga dobivaju status tražitelja azila”, rekao je Denjo novinarima.


Prema lokalnim medijima, mještani u Salakovcu uglavnom odobravaju dolazak migranata, ali istodobno izražavaju strah.


U izbjegličkom kampu Salakovcu godinama se nalazi 40 izbjeglica s područja Kosova, Moldavije i Makedonije. Oni će biti premješteni u jedan dio centra, dok će pristigli migranti biti smješteni u sedam objekata.


Zamjenik predsjedatelja vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako to državno tijelo nije donijelo nikakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac i tvrdi da bošnjački i srpski dužnosnici iz vijeća ministara obmanjuju javnost.


Demanirao je navode predsjedavajućeg vijeća ministara Denisa Zvizdića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kako je na posljednjoj sjednici donesena odluka o aktiviranju kampa Salakovac sjeverno od Mostara,.


“Oko Salakovca se nismo ništa dogovorili. To je laž”, rekao je Bevanda medijima u Mostaru.


Mektić je na izvanrednoj konferenciji za medije u Banjoj Luci kazao je kako je očito da se “političari iživljavaju na ovim jadnim ljudima” i žele stvoriti kaos u zemlji koristeći migrantsku krizu.


Dodao je da je sve bilo pravodobno dogovoreno s policijom u Mostaru, a onda je uslijedila “ničim najavljena i tajna” akcija interventne policije HNŽ-a koja je uz uporabu oružja presrela kolonu i pod prijetnjom sile zabranila prolazak autobusima.


Mektić tvrdi kako je službenim osobama koje su pratile migrante policija HNŽ-a prijetila oružjem i najavljuje kako će reagirati Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je sve prijavila državnom tužiteljstvu, a koje je već otvorio istragu.


Herceg, pak, tvrdi da vlada HNŽ-a i grad Mostar nisu uopće kontaktirani ni konzultirani o mogućem dolasku većeg broja osoba u izbjeglički kamp u Salakovcu.


“Tvrdimo kako je donošenje takve odluke, ma tko da je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNŽ-a, što nećemo dopustiti”, stoji u priopćenju Hercegova ureda.


Na najnoviji zaplet u migrantskoj krizi koja je pogodila BiH reagirale su i brojne političke stranke, uglavnom iz oporbe, pri čemu se se pojavile i teze o tome da se na planini Ivan gdje je zaustavljena kolona s migrantima zapravo uspostavlja granica “trećeg entiteta”.


“Činjenica da policija HNŽ-a kojom desetljećima suvereno vlada HDZ BiH može utjecati na aktivnost pod kontrolom državnih institucija dokazuje da kulminira priča o trećem entitetu i da je policija pod punom političkom kontrolom Dragana Čovića. Najveći krivac tomu je Stranka demokratske akcije (SDA) čije prepuštanje HDZ-u svega što je južno od planine Ivan sada dolazi na naplatu”, priopćila je Socijaldemokratska partija BiH.


Slično misle i u Demokratskoj fronti Željka Komšića u kojoj se slažu s ministrom Mektićem kako je zabrana prolaza migrantima čin poput državnog udara s nakanom uspostave trećeg entiteta.


“Gledamo rušenje države uživo a HDZ i Dragan Čović pod krinkom čuvanja hrvatskih nacionalnih interesa to otvoreno rade”, priopćio je DF.


U toj stranci podsjećaju kako je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije najavio kako neće dopustiti smještanje migranata u tom entitetu pa se iz svega da zaključiti kako Čović i Dodik u praksi pokazuju kako se već provodi “plan B”, odnosno njihovo koordinirano političko djelovanje što je prošlog tjedna najavio lider HDZ BiH.


Reagirala je i Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je Zvizdić član, “najoštrije osuđujući protuustavno djelovanje nekih policijskih i političkih struktura s područja HNŽ”.


“Svi koji su sudjelovali u ovom činu su počinili niz kaznenih djela među kojima i kazneno djelo napada na ustavni poredak BiH”, tvrde u najvećoj bošnjačkoj stranci i traže njihovo sankcioniranje.