Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
16. studenoga 2018.
Ukidanje amnestije

ZAOKRET Za predsjednika Kolumbije izabran desničar koji je veliki protivnik mirovnog sporazuma s gerilcima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2018. u 6:57 2018-06-18T06:57:12+02:00

Duque je 41-godišnji bivši dužnosnik razvojne banke InterAmerican sa sjedištem u Washingtonu koji je obećao da će izmijeniti dogovor s FARC-om i ukinuti amnestiju mnogih pripadnika te skupine. Najavio je i rezove korporativnih poreza i davanje podrške naftnim i rudarskim projektima

Kandidat desnice Ivan Duque u nedjelju je izabran za novog predsjednika Kolumbije, čime je postalo vrlo vjerojatno da će se mirovni sporazum s marksističkom gerilskom skupinom FARC mijenjati.

Nakon 97 posto prebrojenih glasova Duque ima 54 posto podrške, dok njegov protivnik Gustavo Petro, kandidat ljevice i bivši gerilac, ima 42 posto.

Duque je 41-godišnji bivši dužnosnik razvojne banke InterAmerican sa sjedištem u Washingtonu koji je obećao da će izmijeniti dogovor s FARC-om i ukinuti amnestiju mnogih pripadnika te skupine. Najavio je i rezove korporativnih poreza i davanje podrške naftnim i rudarskim projektima.

Ovo su prvi izbori od 2016. kad je potpisan sporazum s gerilskom skupinom FARC, osnovane 1964. godine. Time je je završeno pet desetljeća sukoba u kojima je živote izgubilo više od 200 tisuća ljudi, dok je 7 milijuna izbjeglo iz svojih domova.

Juan Manuel Santos, prethodni predsjednik Kolumbije koji je odradio dva mandata i bio arhitekt tog sporazuma, iste je godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Od usvajanja mirovnog sporazuma do danas amnestirano je više od 7 tisuća pripadnika gerile koja je u zamjenu predala svoje oružje. Mirovni pregovori s vladom započeli su 2012., održavani su na Kubi i trajali su četiri godine.

Kolumbijci na referendumu nisu prihvatili konačni sporazum, no mjesec dana kasnije je kongres odobrio revidiranu verziju i pretvorio ju u zakon.

No mirovni sporazum je unio razdor među 50 milijuna Kolumbijaca, što se vidjelo na parlamentarnim izborima u ožujku kad su pobjedu odnijele stranke desnice koje se protive tom dogovoru i bez kojih zbog osvojenog broja zastupnika više neće moći biti donijeta niti jedna važna odluka. Izbor Duquea dodatno je otežao opstanak sporazuma u sadašnjem obliku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka