Informacije o izvoznim poslovima, trgovini i proračunu

Wikileaks: NSA prisluškivala i francuske ministre

Hina

Portal tvrdi da su Amerikanci špijunirali ministre financija Francoisa Boroina i Pierrea Moscovicija, koji su bili na čelu ministarstva između 2011. i 2014. godine



ZAGREB – Američka sigurnosna agencija NSA špijunirala je dvojicu francuskih ministara financija i skupljala informacije o francuskim izvoznim poslovima, trgovini i proračunu, objavio je internetski portal Wikileaks.


Portal tvrdi da su Amerikanci špijunirali ministre financija Francoisa Boroina i Pierrea Moscovicija, koji su bili na čelu ministarstva između 2011. i 2014. godine.


Tvrdnje, koje su objavili i list Liberation i portal Mediapart, pojavile su se tjedan dana nakon što je Wikileaks ustvrdio da je NSA špijunirala trojicu francuskih predsjednika i to barem u razdoblju od 2006. do svibnja 2012., našto je francuska vlada prosvjedovala i poručila Washingtonu da takvo ponašanje među saveznicima nije prihvatljivo.




U dokumentu iz 2002. i ponovljenom 2012. NSA je tražila od australskih, britanskih, kanadskih i novozelandskih tajnih službi da skupljaju informacije o francuskim izvoznim ugovorima s vrijednošću većom od 200 milijuna dolara u područjima telekomunikacija, električne i nuklearne energije, prijevoza i zdravstva, tvrdi Wikileaks.


U dokumentima Wikileaksa ne navode se nazivi francuskih tvrtki na koje bi se odnosilo skupljanje informacija.


U jednom od dokumenata objavljen je sažetak telefonskog razgovora Moscovicija, sadašnjeg europskog povjerenika za gospodarstvo i financije, s jednim socijalističkim senatorom, u kojemu razgovaraju o problemima francuskog gospodarstva i pregovorima o proračunu.


Moscovici je 24. lipnja, kad je otkriveno prisluškivanje francuskih predsjednika, poručio kako bi bio šokiran kad bi saznao da se i njega prisluškivalo i da bi tražio objašnjenje od francuskih vlasti. “Neprihvatljivo među saveznicima i prijateljima”, napisao je tada Moscovici.


Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova nije komentirao slučaj.


Neki europski sigurnosni izvori izrazili su sumnju da najnovije osjetljive dokumente Wikileaksu nije otkrio bivši zaposlenik NSA Edward Snowden, nego neki drugi nepoznati izvor. Snowden je pobjegao u Rusiju i ondje potražio utočište nakon što je 2013. objavio desetke tisuća američkih tajnih obavještajnih dokumenata.