Prijepori

Washington povukao poziv Pekingu za vojnu vježbu; Kina poručila SAD-u da je sad pravo vrijeme za mir sa Sjevernom Korejom

Hina

Reuters

Reuters

»Imamo jasne dokaze da je Kina postavila protubrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru«, rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Chris Logan



WASHINGTON Sjedinjene Države su u srijedu objavile da su povukle poziv koji su nedavno bile uputile Kini za sudjelovanje na vojnoj vježbi u Tihom oceanu, u znak prosvjeda protiv kineske militarizacije spornih otoka.


»Imamo jasne dokaze da je Kina postavila protubrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru«, rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Chris Logan.


»Povukli smo poziv mornarici Narodne Republike Kine za vježbu« Rim of the Pacific (RIMPAC), dodao je, smjerajući na najveću pomorsku vježbu u svijetu u kojoj svake druge godine sudjeluje gotovo trideset zemalja.




»Kina tvrdi da objekti izgrađeni na tim otocima trebaju zajamčiti sigurnost na moru, pomoć u plovidbi, potragu i spašavanje na moru te zaštitu ribara«, dodao je potpukovnik Logan.


No »postavljanje takve opreme može imati samo vojnu namjenu«, dodao je.


Kina je dosad sudjelovala u dvjema takvim vježbama, prvi put 2014. a zatim 2016. Ove godine bi joj bilo treći put da sudjeluje.


»Kineski nastavak militarizacije na spornim otocima u Južnom kineskom moru samo pojačava napetost i destabilizira regiju«, dodao je glasnogovornik Pentagona. »Ponašanje Kine nije u skladu s načelima i ciljevima vježbe RIMPAC«.


Prva vježba RIMPAC održala se 1971. i do 1974. održavala se svake godine, kada je odlučeno da će se zbog svoje veličine organizirati svake druge godine. Vježbe su pokrenuli SAD, Australija i Kanada.


Kineski šef diplomacije rekao je u srijedu da je sad pravo vrijeme za summit predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una ako Sjedinjene Države žele mir sa Sjevernom Korejom.


»Rekao sam našim američkim kolegama: ako želite riješiti problem, sad je pravo vrijeme. Ako želite mir, sad je pravo vrijeme. Ako želite stvarati povijest, sad je pravo vrijeme«, rekao je Wang Yi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.


Trump je u utorak nagovijestio da bi moglo doći do odgode summita sa Sjevernom Korejom planiranog za 12. lipnja u Singapuru, a u srijedu je kazao da će odluka biti donesena sljedeći tjedan.


Wang je također rekao da američka odluka o povlačenju poziva Kini da sudjeluje na vojnim vježbama na Pacifiku predstavlja mjeru koja nije konstruktivna.


»To je također odluka koja je olako donesena i ne pomaže u procesu uzajamnog razumijevanja Kine i SAD-a«, rekao je Wang.